Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξώδικο στον Πιτσιλή από τους εφοριακούς για την αξιολόγηση

Με εξώδικο που απέστειλαν στον διοικητή της ΑΑΔΕ οι υπάλληλοι στις εφορίες κηρύσσουν την αποχή τους από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Δεν επηρεάζεται η λειτουργία του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Το σχέδιο.

Εξώδικο στον Πιτσιλή από τους εφοριακούς για την αξιολόγηση

Νάρκες στην ικανοποίηση μιας βασικής μνημονιακής δέσμευσης βάζει η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ .

Με εξώδικο το οποίο απέστειλε στον Διοικητή της Αρχής Γιώργο Πιτσιλή, αντιδρά σφόδρα στην προωθούμενη αξιολόγηση του συνόλου των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η ΑΑΔΕ έθεσε στο τέλος Σεπτέμβρη σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για την εφάπαξ αξιολόγηση των υπαλλήλων της, αλλά όπως φαίνεται η διαβούλευση προσέκρουσε σε εξώδικο με το οποίο οι εφοριακοί κηρύσσουν αποχή από κάθε σχετική διαδικασία.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο η λειτουργία του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, δεδομένου ότι η αποχή αφορά αποκλειστικά και μόνο τις διαδικασίες αξιολόγησης Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξώδικο σημειώνεται ότι το σχέδιο της ΑΑΔΕ δεν εξηγεί την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης και εξέλιξης των υπαλλήλων και παραβιάζει τις γενικές αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας κατά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προωθούμενο σχέδιο δεν προβλέπει απολύσεις υπαλλήλων της ΑΑΔΕ αλλά ούτε και μειώσεις αποδοχών.

Όπως έχει ανακοινωθεί, το σχέδιο προβλέπει πως:

- Όλες οι θέσεις εργασίας στην ΑΑΔΕ θα έχουν ξεκάθαρο περίγραμμα. Το περίγραμμα θέσης εργασίας θα περιγράφει μεταξύ άλλων τον σκοπό, τα κύρια καθήκοντα, τις συνθήκες και τις ικανότητες που απαιτούνται για τον συγκεκριμένο ρόλο. Τα περιγράμματα θέσεων εργασίας θα είναι καταγεγραμμένα σε ειδικό μητρώο, ώστε να μπορεί κανείς να δει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας καθώς και τις συνθήκες και τα προσόντα που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση. Με βάση τα περιγράμματα θέσεων ευθύνης, θα δημιουργηθεί το νέο βαθμολόγιο.

- Το νέο σύγχρονο σύστημα αποδοχών θα στηρίζεται όχι μόνο στην αρχαιότητα και στη βαθμίδα εκπαίδευσης των υπαλλήλων αλλά και στις συνθήκες εργασίας, στα καθήκοντα και στις ευθύνες του κάθε στελέχους της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι να διαμορφωθούν για όλους τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στην ΑΑΔΕ εισαγωγικοί μισθοί ανάλογοι των προσόντων και των καθηκόντων που τους ανατίθενται. Επίσης θα δοθούν μισθολογικά κίνητρα θητείας σε συνοριακές και απομακρυσμένες περιοχές και θα εφαρμοσθεί σύστημα πρόσθετων αμοιβών ανάλογα με την αποτελεσματικότητα και τη βαρύτητα του έργου των εργαζομένων της ΔΕ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η αξιολόγηση καταλληλότητας όλων των εργαζομένων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, αφού εξετασθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων κάθε θέσης εργασίας όπως θα καταγράφονται στο Περίγραμμα θέσης Εργασίας.

Στην περίπτωση όπου δεν τηρούνται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, το σχέδιο προβλέπει μετατάξεις εντός της ΑΑΔΕ και «στη μάλλον απίθανη περίπτωση που δεν θα βρεθεί άλλη θέση εργασίας για τον εργαζόμενο εντός της ΑΑΔΕ, θα συνεργαστούμε με το υπουργείο ώστε μέσω της κινητικότητας να βρεθεί για αυτόν κάποια άλλη θέση στο δημόσιο, όπου θα μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v