Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση στο διαγωνισμό για Νηρέα και Σελόντα

Πάει πίσω τουλάχιστον δύο εβδομάδες η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Γιατί η αγορά πιθανολογεί και δεύτερη παράταση. Το πρόβλημα του χρόνου. Στην Akvaplan η μέτρηση των βιολογικών αποθεμάτων.

Παράταση στο διαγωνισμό για Νηρέα και Σελόντα

Παράταση τουλάχιστον δύο εβδομάδων αναμένεται να δοθεί στην προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες του 74,8% της Νηρεύς και του 82,6% της Σελόντα καθώς μέχρι χθες δεν είχε ανοίξει το data room, ούτε είχε παραδοθεί στους επενδυτές το process letter.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Νοεμβρίου, με την προϋπόθεση, όμως, ότι το data room θα είχε ανοίξει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό δεν συνέβη καθώς οι πωλήτριες τράπεζες δεν είχαν δώσει ως χθες τις σχετικές εγκρίσεις, ενώ ελλείψεις υπήρχαν και σε τεχνικό επίπεδο. Η καθυστέρηση δύο εβδομάδων στο άνοιγμα του data room αναμένεται να μεταθέσει κατά δύο εβδομάδες και την ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Ακόμη, όμως, και αν ορισθεί ως νέα ημερομηνία κατάθεσης προσφορών η 12η Δεκεμβρίου, όπως συζητείται, δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν τη διαδικασία, ότι ο χρόνος θα αποδειχθεί επαρκής.

«Μόνο για τις συναντήσεις μεταξύ των οκτώ επενδυτών που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και των management teams των δύο εταιρειών απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ εργάσιμες ημέρες». αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το αντικείμενο και η φύση της δραστηριότητας των δύο ομίλων απαιτεί μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου.

Στην περίπτωση που ο χρόνος αποδειχθεί ανεπαρκής, το ρίσκο που καλούνται να πάρουν οι επενδυτές υπάρχει κίνδυνος να αποτυπωθεί στις προσφορές τους, προειδοποιούν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί, βάσει των όρων της προκήρυξης, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, με αιρέσεις επί του τιμήματος.

Σημειώνεται ότι με το άνοιγμα του virtual data room (σ.σ. καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξει σήμερα) θα δοθεί στους οκτώ επενδυτές πρόσβαση στα στοιχεία του λεπτομερούς οικονομικού και νομικού ελέγχου, που διενήργησαν ήδη οι PriceWaterhouseCoopers (PwC) και Alvarez & Marsal (A&M).

Η ύπαρξη του vendor due diligence διευκολύνει τη διαδικασία, σύμφωνα με στελέχη σχημάτων που πέρασαν στη δεύτερη φάση, αλλά απαιτείται χρόνος τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία και να ζητηθούν διευκρινίσεις επί σειρά ζητημάτων. Υπό το παραπάνω πρίσμα, εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξει και νέα παράταση.

Παρά την παραπάνω πίεση, οι πωλήτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική) επιμένουν στην ανάγκη να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές πριν το τέλος του έτους.

Αν το πετύχουν, αφενός, θα στείλουν έμπρακτο μήνυμα στον επόπτη ότι προχωρούν με ταχύτερα βήματα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου, θα μπορέσουν να επαναταξινομήσουν τα δάνεια των δύο εταιρειών στα ρυθμισμένα ενήμερα.

Στην Akvaplan η καταμέτρηση των ψαριών

Εν τω μεταξύ ανατέθηκε ήδη στη νορβηγική εταιρεία Akvaplan Niva η ποσοτική μέτρηση των βιολογικών αποθεμάτων των Νηρεύς και Σελόντα. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία, στην οποία οι τέσσερις τράπεζες είχαν αναθέσει, προ τριετίας, το έργο της καταμέτρησης του ιχθυοπληθυσμού των τριών τότε ομίλων Νηρεύς, Σελόντα και Δίας.

Τα ευρήματα εκείνου του ελέγχου συνέβαλαν στον σταδιακό εξορθολογισμό των ισολογισμών και στη μερική μετοχοποίηση δανείων που ακολούθησε, με αποτέλεσμα ο έλεγχος των ομίλων να περάσει στις πιστώτριες τράπεζες.

Η εμπειρία, όμως, της Akvaplan εστιάζεται κατά κύριο λόγο σε «φάρμες» που παράγουν σολομό. Η μέθοδος της ποσοτικής μέτρησης είναι, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιρειών, περισσότερο αξιόπιστη σε ψάρια μεγέθους σολομού και λιγότερο για ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v