ΕΦΚΑ: Ποιοι οφειλέτες πάνε στην κορυφή της λίστας κατασχέσεων

Με τον κίνδυνο της παραγραφής ορατό, οι υπηρεσίες του Ταμείου βάζουν μπροστά τις διαδικασίες για τον καταλογισμό των χρηματικών απαιτήσεων από προηγούμενα χρόνια. Ποιες υποθέσεις θα κυνηγήσει πραγματικά.

ΕΦΚΑ: Ποιοι οφειλέτες πάνε στην κορυφή της λίστας κατασχέσεων

Εντολή να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την έναρξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 1997 δίνει ο ΕΦΚΑ στις αρμόδιες υπηρεσίες του, καθώς κινδυνεύουν να παραγραφούν.

Με εγκύκλιό του ξεκαθαρίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία που εντάχθηκαν στον Ενιαίο Φορέα, η 20ετής παραγραφή. Συνεπώς, χρέη κυρίως προς ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ κινδυνεύουν να διαγραφούν, μαζί με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις. Αντίθετα, στο ΙΚΑ, που μέχρι πρότινος ίσχυε η 10ετής παραγραφή, οι διαδικασίες αφορούν στην πράξη, αξιώσεις του ΕΦΚΑ από το 2007 και εφεξής.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή του άρθρου 95 του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16), επισημαίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες Εσόδων να «μεριμνήσουν εγκαίρως για την αναζήτηση και τον καταλογισμό των χρηματικών απαιτήσεών του, που πρόκειται να υποπέσουν σε παραγραφή στις 31/12/2017».

Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η παραγγελία κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας μιας 62χρονης από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με χρέη 63.899 ευρώ (αρχική οφειλή 32.000 ευρώ).

Πηγές προερχόμενες από το ταμείο έκαναν λόγο για «υπηρεσιακή ενέργεια», με στόχο να μην παραγραφεί μια οφειλή που δημιουργήθηκε προς το πρώην ΙΚΑ το διάστημα 1998-2006, υποστηρίζοντας ότι λόγω παρέλευσης της 20ετίας και προκειμένου να μην έχουν οι υπάλληλοι του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες παραγγέλθηκε η κατάσχεση, χωρίς να υπάρχει πρόθεση να βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό.

Στην εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε χθες ξεκαθαρίζεται ότι σε 20ετή παραγραφή, που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, υπόκεινται πλέον όλες οι ασφαλιστικές οφειλές. Εξαιρούνται, όπως είναι φυσικό, οι ήδη παραγεγραμμένες απαιτήσεις, ενώ στην περίπτωση των οφειλών του δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ - τόσο για τη βεβαίωση όσο και για την είσπραξη-, ο χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων παραμένει στα 5 έτη.

Έτσι, για τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης από 1/1/2005 έως 31/12/2005, ο ΕΦΚΑ είχε δικαίωμα σύνταξης καταλογιστικών πράξεων μέχρι και τις 31/12/2015 και παρεγράφη την 1/1/2016 (σύμφωνα με το προϊσχύον καθεστώς στο ΙΚΑ).

Στον αντίποδα, για τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μισθολογικών περιόδων απασχόλησης από 1/1/2006 έως 31/12/2006, το δικαίωμα του ΕΦΚΑ. για σύνταξη καταλογιστικών πράξεων ισχύει μέχρι και τις 31/12/2026 (σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς).

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο παραγραφής οι χρηματικές απαιτήσεις του ΕΦΚΑ από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές, οι οποίες παραγράφονται μετά δεκαετία από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκαν.

Παράλληλα, από τις 30 Νοεμβρίου και μετά, ο ΕΦΚΑ θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων φυσικών ή νομικών προσώπων οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ. Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η δημοσιοποίηση θα γίνεται στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου δημοσιοποιούνται και τα ονόματα των λοιπών οφειλετών με αντίστοιχα χρέη προς το Δημόσιο. Θα αφορά οφειλές άνω των 150.000 ευρώ που παραμένουν ληξιπρόθεσμες για περισσότερο από έναν χρόνο.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης με ηλεκτρονική ειδοποίηση από τη φορολογική διοίκηση, τουλάχιστον 8 ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση, με την οποία θα καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τη Φορολογική Διοίκηση και τον ΕΦΚΑ, κατά περίπτωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v