Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουσκ: Δεν υπάρχει χώρος για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Καταλονία

Η κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά η Ευρώπη δεν θα κινηθεί διαμεσολαβητικά ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το μεταναστευτικό και η ανάγκη στήριξης της Ιταλίας υψηλά στην ατζέντα του πρώτου μέρους της συνεδρίασης των ευρωπαίων ηγετών.

Τουσκ: Δεν υπάρχει χώρος για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Καταλονία

Η μετανάστευση και η ανάγκη να βοηθηθεί η Ιταλία στο θέμα του προσφυγικού ήταν βασικό θέμα στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής, όπως γνωστοποίησε ο Ντ. Τουσκ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Εδωσε έμφαση στην ανάγκη να κινητοποιηθούν οι χώρες και να κλείσει ο «μεσογειακός διάδρομος» που οδηγεί πρόσφυγες κυρίως από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε ειδική αναφορά στις καταστροφές και τους θανάτους από τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία αλλά και στις πλημμύρες σε χώρες της Βαλτικής καλώντας σε «αλληλεγγύη».

Ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να ετοιμάσει σε ένα μήνα ένα νέο σχέδιο δράσης γιατί το υφιστάμενο δεν λειτουργεί επαρκώς. Η Πορτογαλία ζήτησε βοήθεια το Σάββατο και το πρώτο αεροπλάνο έφτασε την Πέμπτη, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Καταλονίας ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Μ. Ραχόι. Η κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά η θέση είναι καθαρή: δεν υπάρχει χώρος για διαμεσολάβηση ή διεθνή δράση. Δεν περιμένω, συμπλήρωσε, επίσημη συζήτηση για το θέμα, δεν είναι στην ατζέντα. Εχουμε απόψεις αλλά επίσημα δεν υπάρχει χώρος για ευρωπαϊκή παρέμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v