Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρυξέλλες: Δύσκολη η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018

Η πιθανότητα να απαιτηθούν προσαρμογές που μπορεί να φτάνουν το 0,5% του ΑΕΠ ή 1 δισ. ευρώ εξετάζεται από τους δανειστές. Αρχίζει τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών.

Βρυξέλλες: Δύσκολη η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018

To ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ή κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ για το 2018 συζητείται ήδη -αναφέρουν πληροφορίες- στους κόλπους των δανειστών, με φόντο τον φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ μπορεί να καλύπτεται με πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, αλλά το ευρωπαϊκό Μνημόνιο επιτάσσει 3,5% του ΑΕΠ και υπάρχει προβληματισμός για την επίτευξη του στόχου. Τα τεχνικά κλιμάκια -από την ερχόμενη Δευτέρα και οι επικεφαλής- βάζουν στη ζυγαριά τις επιδόσεις του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, όπου οι αρρυθμίες στα έσοδα είναι καταγεγραμμένες, όπως άλλωστε και η τεχνική των απλήρωτων δαπανών για να κρατηθεί το πλεόνασμα στο ύψος τους. Την ίδια ώρα, εξετάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης, τα έντονα σημάδια κόπωσης των φορολογουμένων, το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος χάθηκε, ο αναθεωρημένος στόχος για 1,8% είναι αμφίβολος -1,3% προβλέπει το ΙΟΒΕ-, ο πήχης στο 2,4% για του χρόνου θεωρείται από αναλυτές φιλόδοξος, ιδίως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις (ακόμα και από αξιωματούχους των Βρυξελλών) για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον ερχόμενο Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Ενδεχόμενη επαναφορά της αβεβαιότητας κοστίζει και έχει αποδειχθεί.

Οι στόχοι για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,4% το 2018 τελούν υπό αναθεώρηση. Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις νεότερες προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στις 9 Νοεμβρίου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, η Eurostat θα δημοσιεύσει -χωρίς αστερίσκους- τις νεότερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Όλα τα νούμερα, επιδόσεις και προβλέψεις μπαίνουν στο τραπέζι της αξιολόγησης. Το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων το 2018 είναι ψηλά στη λίστα.

Τα σχετικά σενάρια διαψεύδονται από το υπουργείο Οικονομικών αλλά οι πληροφορίες επιμένουν πως ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις στους κόλπους των δανειστών. Ένα κενό της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 έχει αρχίσει να συζητείται και τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο από Δευτέρα στις συναντήσεις με Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι θα βαρύνουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει έως και την τελευταία στιγμή για τη συλλογή στοιχείων που θα δείχνουν ικανές πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ώστε να εκταμιευθεί χωρίς προβλήματα η δόση των 800 εκατ. ευρώ. Έως χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχαν αποσταλεί τα απαιτούμενα στοιχεία στους δανειστές. Ο χρόνος τελειώνει καθώς η δόση είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου. Μετά θα χρειαστεί και πάλι έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως αναφορικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση έδειξαν δραστική επιτάχυνση πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τον Σεπτέμβριο. Αν πιάστηκαν οι στόχοι, θα το μάθουμε το αργότερο στις 26 Οκτωβρίου, όταν συνεδριάζει το EwG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v