Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλικό αντάρτικο στους κανόνες του SSM για τα NPLs

Η Ρώμη αντιδρά σφοδρά στους σχεδιασμούς των εποπτικών αρχών να θέσουν αυστηρότερα όρια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Αναζητά συμμαχίες στο Νότο αλλά δύσκολα θα καταφέρει να τις βρει, γράφει το Reuters.

Ιταλικό αντάρτικο στους κανόνες του SSM για τα NPLs

Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να ξανασκεφτούν τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου στοκ κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη μετά από παράπονα που εξέφρασε η Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξουν την ανάκαμψη της οικονομίας της, δηλώνουν στο Reuters τέσσερις πηγές που σχετίζονται με κεντρική τράπεζα.

Όπως είναι γνωστό ο SSM προτίθεται να θέσει ένα νέο πλαίσιο κανόνων ως τον Μάρτιο αναφορικά με το πόσα χρήματα θα πρέπει να κρατούν στην άκρη οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, ένα ακανθώδες θέμα για την Ιταλία, οι τράπεζες της οποίας έχουν πάνω από 25% του συνολικού όγκου των 865 δισεκατομμυρίων ευρώ NPLs της ευρωζώνης.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μετά την ιταλική αντίδραση έναντι των προτάσεων του SSM για το πώς θα χειριστούν οι τράπεζες το θέμα των νέων κόκκινων δανείων, η εποπτική αρχή θα πρέπει να επανεκτιμήσει την προσέγγισή της σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των ήδη «κόκκινων» χορηγήσεων.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επερχόμενη πρόταση του SSM να είναι πολύ ‘ελαστική’», λέει μια από τις πηγές (όλες είναι κοντά ή περιλαμβάνονται στο σώμα της ΕΚΤ που λαμβάνει τις αποφάσεις).

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Reuters.

Η βασική ανησυχία είναι ότι αν οι τράπεζες αναγκαστούν να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα θα περιορίσουν τις χορηγήσεις. Κάποιες μπορεί να χρειαστούν και νέα κεφάλαια.

Ενώ οι νέες κατευθύνσεις δεν αναμένονται πριν από το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς καμία πρόταση δεν έχει σταλεί ακόμα στο συμβούλιο του SSM. Τα στελέχη του όμως δουλεύουν τέσσερα εναλλακτικά σενάρια που στηρίζονται στις υφιστάμενες οδηγίες για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι οποίες δίνουν στις τράπεζες επτά χρόνια προθεσμία για χορηγήσεις στις οποίες υπάρχουν εξασφαλίσεις και δυο για όσες δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις.

Μια από τις προτάσεις προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα να χτίζουν προβλέψεις για τα παλαιότερα NPLs, εν τούτοις σταδιακά. Μια πιο γενναιόδωρη «σταματά το ρολόι» για ένα ή δυο χρόνια, δίνοντας ουσιαστικά στις τράπεζες περιθώριο έως το 2021 και το 2026 αντίστοιχα.

Ολες τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο, σημειώνει το πρακτορείο.

«Τώρα ακόμα και τα πλέον γενναιόδωρα σενάρια ίσως δείχνουν πολύ αυστηρά», λέει η πηγή. «Είναι όλα ρευστά».

Οι οδηγίες της ΕΚΤ θα επηρεαστούν και από τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει παράλληλα η Κομισιόν και μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα για τις προβλέψεις, υποστηρίζουν οι πηγές. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σύγκρουσης στις Βρυξέλλες αφότου ο ιταλός πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αν. Ταγιάνι ανοικτά αμφισβήτησε την αρμοδιότητα της ΕΚΤ για το θέμα και έθεσε το πλαίσιο για μια πρωτοφανή διαφωνία μεταξύ των Θεσμών.

Σε ένα από τα πλέον ακραία ενδεχόμενα, στο οποίο ο SSM λέγεται ότι πιθανότατα θα αντισταθεί, η επόπτες δεν θα θέσουν κανόνες για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, δημοσιοποιώντας κριτήρια που μπορεί να είναι διαφορετικά ανάλογα τις εταιρείες και τις χώρες.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην εκτίμηση ότι οι νέες προτάσεις θα τύχουν επιπλέον λεπτομερή ελέγχου από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που περιλαμβάνει του διοικητές των κεντρικών τραπεζών και εγκρίνει τις αποφάσεις του SSM.

Εκει η Ιταλία ελπίζει σε στήριξη από χώρες που επίσης έχουν πολλά κόκκινα δάνεια, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι πληγές λένε ότι δεν θα είναι εύκολο, καθώς αυτές τις χώρες κρατούν πολιτικό κεφάλαιο για εσωτερικά τους θέματα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας η αξιολόγηση.

«Δεν καίγονται για φασαρία», σημειώνει μια πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v