Σόιμπλε: Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις

Οι ίδιοι οι Έλληνες αποφασίζουν για παραμονή στο ευρώ τονίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πως η χώρα είναι σε καλό δρόμο πλέον. Είχα ευχηθεί στον Τσίπρα να χάσει τις εκλογές το 2015! "Κανείς δεν παίρνει σοβαρά τον κύριο Βαρουφάκη".

Σόιμπλε: Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις

Ο μίτος της σκέψης του παραμένει πάντα ο ίδιος: οι ίδιοι οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θέλουν να ανταποκριθούν στην προσπάθεια που απαιτείται για την παραμονή στο ευρώ ή αν προτιμούν να αποχωρήσουν, ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω συνεχών υποτιμήσεων.

Με αυτή την αφετηρία ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε μιλάει αναλυτικά στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) για την ελληνική κρίση, ιδιαίτερα μετά το 2015. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε σκέφτηκε να προτείνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, λέει ότι το σκέφτηκε "αρκετά νωρίς" και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, πίστευε ότι "οι ίδιοι οι Έλληνες θα άντεχαν περισσότερο ένα ξαφνικό σοκ, παρά πολυετή προγράμματα περικοπών. Αλλά φυσικά αυτό θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες". Σε κάθε περίπτωση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος "υπαγόρευε" περικοπές. "Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις" λέει χαρακτηριστικά. "Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας".

Ο δημοσιογράφος της FAS επανέρχεται στο θέμα και σημειώνει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαινόταν ιδιαίτερα αποφασισμένος να υλοποιήσει το Grexit. Η απάντηση: "Σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) είχαμε τη γνώμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Αλλά και πάλι: μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση".

Και τελικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη; "Όχι", επιμένει ο Σόιμπλε. "Τελικά ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας. Ο οποίος αποδέχθηκε τότε το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους. Το θυμάμαι καλά: είχε έρθει ήδη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ, σε αυτό το γραφείο που μιλάμε κι εμείς.

Ο Τσίπρας εξήγειλε έναν προεκλογικό αγώνα με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς όρους. Και τότε του απάντησα: Δεν μπορώ παρά να σας ευχηθώ να χάσετε τις εκλογές. Αυτή την υπόσχεση δεν θα καταφέρετε να την τηρήσετε. Κι έτσι έγινε. Όταν στην Ελλάδα οι τράπεζες ήταν κλειστές και τα ΑΤΜ δεν έβγαζαν χαρτονομίσματα, αναγκάστηκε να το αποδεχθεί και, ορθώς, να εκμαιεύσει εντολή για αλλαγή πολιτικής μέσω νέων εκλογών".

"Σε καλό δρόμο η Ελλάδα"

Όσον αφορά τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση Σόιμπλε είναι η εξής: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η χώρα έχει σοβαρές πιθανότητες να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της στις αγορές. Γι αυτό δεν βοηθάει σήμερα μία συζήτηση για το αν θα ήταν καλύτερο το Grexit».

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο: "Κανείς δεν μιλάει πια για την Κύπρο, κι όμως, απ΄ότι θυμάμαι, αυτή ήταν η πιο δραματική νύχτα απ΄όλες: καθόμαστε με τον Κύπριο πρόεδρο σε ένα από αυτά τα απερίγραπτα δωμάτια των Βρυξελλών. Και άρχισε να επιχειρηματολογεί με γεωπολιτικά κριτήρια. Του είπαμε: όλα αυτά δεν βοηθούν, περιοχή κρίσης ή όχι, πρέπει να εξυγιάνεις τις τράπεζές σου. Βέβαια είχε κληρονομήσει το πρόβλημα από τον προκάτοχό του. Και τα κατάφερε θαυμάσια, εκφράζω τον ιδιαίτερο σεβασμό μου γι αυτό..."

"Κανείς δεν παίρνει σοβαρά τον κύριο Βαρουφάκη"

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης εστιάζει στη "δύσκολη σχέση" με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2015. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του: "Εκτός από μερικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κύριο Βαρουφάκη. Έχει ήδη διηγηθεί τα πάντα. Και τα αντίθετά τους, επίσης. Και δεν ωφέλησε την ίδια του τη χώρα.

Στις Βρυξέλλες είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους Έλληνες υπουργούς Οικονομικών, και με τον σημερινό κάτοχο του αξιώματος, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αυτοαποκαλείται μαρξιστής. Μπορείς να μιλήσεις μαζί του, παίρνεις σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματά του". Και οι αναφορές περί Βαρουφάκη και Τσακαλώτου συνεχίζονται: "Όταν ήταν εδώ ο Βαρουφάκης καθόταν κάποιος δίπλα του, τον οποίο δεν γνωρίζαμε ακόμη. Μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν ένα είδος επόπτη. Όταν κόμπαζε ο Βαρουφάκης ότι δεν είναι καν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνοδός του έλεγε: εγώ όμως είμαι (μέλος). Ήταν ο διάδοχός του, ο Τσακαλώτος. Ήταν καλύτερο για την Ελλάδα που αντικατέστησε τον Βαρουφάκη".

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι εξέφραζε με ξεκάθαρο τρόπο την αντιπάθειά του προς τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιτείνει τα εξής: "Ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών ήμουν ένας από τους πιο φιλικούς (απέναντί του), είχε κι εκείνος έναν σχετικό σεβασμό για μένα. Έπρεπε να δείτε πώς συμπεριφερόταν στους υπόλοιπους ο Βαρουφάκης. Κάποια στιγμή ένας συνάδελφος από μία μικρότερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης, σοσιαλδημοκράτης μάλιστα, δεν κρατηθήκε. Του φώναξε: Γιάνη, σταμάτα, δεν αντέχω άλλο. Όλο γκρινιάζεις για τις κοινωνικές παροχές που κόβεις. Οι συντάξεις σας είναι διπλάσιες από τις δικές μας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v