Στα 3,5 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις Αυγούστου!

Αυξημένα κατά 16% εμφανίζονται τα έσοδα από τον τουρισμό στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ οι αφίξεις κινήθηκαν επίσης ανοδικά κατά 14,3%. Πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ καταγράφεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Στα 3,5 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις Αυγούστου!

Η πολύ καλή σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τον Αύγουστο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 3,521 δισ. ευρώ έναντι 3,024 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2016. Μάλιστα το ποσό αυτό είναι οριακά υψηλότερο από τα έσοδα που είχαν καταγραφεί το 2015.

Συνολικά για το πρώτο οκτάμηνο τα ταξιδιωτικά έσοδα ανέρχονται σε 10,5 δισ. ευρώ, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Ευρύτερα, τον Αύγουστο του 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 163 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους. Οι κυριότερες εξελίξεις ήταν η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών (κατά 588 εκατ. ευρώ) και του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (κατά 504 εκατ. ευρώ).

Όπως σημειώνει η ΤτΕ, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν άνοδο κατά 12,1% σε τρέχουσες τιμές και κατά 8,8% σε σταθερές τιμές.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,3% και 16,4% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών παρουσίασε άνοδο αποκλειστικά λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση σε σύγκριση με εκείνο του ίδιου διαστήματος του προηγούμενου έτους, καθώς το έλλειμμα ύψους 211 εκατ. ευρώ μετατράπηκε σε πλεόνασμα ύψους 123 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασε μικρότερη αύξηση. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 9,1% και 6,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Ειδικότερα, όσον αφορά στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,9% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 9,1%. Επιπλέον, οι εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 18,1%.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Τον Αύγουστο του 2017, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στο ισοζύγιο κεφαλαίων, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 σημειώθηκε πλεόνασμα 374 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 638 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2016.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Αύγουστο του 2017, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ, κατά 169 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2016, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 παρουσίασε πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ, κατά 71 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2016.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Αύγουστο του 2017, στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 51 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατά 378 εκατ. ευρώ, χωρίς να σημειωθούν αξιόλογες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην πτώση (κατά 4,6 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού.

Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 821 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, παρατηρήθηκε μικρή μείωση των απαιτήσεων και μεγάλη μείωση των υποχρεώσεων των κατοίκων. Η τελευταία αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση (κατά 7,1 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν άνοδο κατά 246 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις κατά 2,7 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως την πτώση (κατά 8,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού, ενώ η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τον περιορισμό (κατά 3,8 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη μείωση (κατά 2,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την πτώση (κατά 13,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του λογαριασμού ΤARGET) των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα, η οποία υπεραντιστάθμισε την αύξηση (κατά 4,8 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.

Στο τέλος Αυγούστου 2017, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ, έναντι 6,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016, καταλήγει η Τράπεζα της Ελλάδος.

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v