Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Αγορά αερίου και ΔΕΠΑ στο ραντεβού με τους θεσμούς

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται αισιόδοξο ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά με τους θεσμούς. Κρίσιμες οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της ΕΠΑ.

Ενέργεια: Αγορά αερίου και ΔΕΠΑ στο ραντεβού με τους θεσμούς

Αισιοδοξία μεταφέρουν πηγές του υπουργείου ΠΕΝ ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για τα ενεργειακά.

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του σημερινού ραντεβού ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και των επικεφαλής των θεσμών είναι η περαιτέρω πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, καυτό σημείο των διαπραγματεύσεων είναι ο περιορισμός του ρόλου της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της, ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Ο λόγος της ανάγκης απόκτησης ενός πιο παθητικού ρόλου της ΔΕΠΑ έχει να κάνει με το άνοιγμα από την 1η Ιανουαρίου του 2018 της λιανικής του φυσικού αερίου, όπου θα μπορούν να μπουν σε αυτή την αγορά κι άλλοι παίκτες. Συνεπώς η συμμετοχή της ΔΕΠΑ με ποσοστό 51% στις δύο ΕΠΑ ενδεχομένως να ανοίγει θέματα δίκαιου ανταγωνισμού. Κι αυτό επειδή και η ΔΕΠΑ θα μπορεί να παίξει στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Η χρυσή τομή ώστε, αφενός, να περιοριστεί ο ρόλος της δημόσιας επιχείρησης και αφετέρου, να μην απαξιωθεί και η συμμετοχή της, αναζητείται και μεταξύ της διοίκησης της ίδιας της εταιρίας καθώς και των άλλων μετόχων των ΕΠΑ, της Shell (Αέριο Αττικής) και της ENI (Αέριο Θεσσαλονίκης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v