Δημόσια έργα: Συμμετοχή ρεκόρ στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς

Ιδιαίτερη δυναμική καταγράφει η συμμετοχή στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για δημοπρατήσεις δημοσίων έργων. Σχεδόν 20 προσφορές ανά διαγωνισμό έφερε η νέα διαδικασία. Ποιες οι προοπτικές του συστήματος.

Δημόσια έργα: Συμμετοχή ρεκόρ στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς

Την αύξηση των συμμετεχόντων στις δημοπρατήσεις δημοσίων έργων, επέφερε η ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας ανάθεσή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έγιναν ορισμένα ακόμη βήματα για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, (σ.σ. αποτελούσαν και μνημονιακές υποχρεώσεις) από τις 2 Αυγούστου που τέθηκε σε σταδιακή εφαρμογή το νέο σύστημα έως τις 21 Οκτωβρίου, τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί, κρίνονται πέραν κάθε προσδοκίας ικανοποιητικά, καθώς σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία υποβάλλονται κατά μέσο όρο 19,4 προσφορές!

Πρόκειται για συμμετοχή (μέσος όρος) ρεκόρ, επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, τονίζοντας ότι η δημοπράτηση των δημοσίων έργων μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) θα έχει σημαντικό όφελος και ως προς την τιμολόγησή τους, όσο και ως προς της διαφάνεια. Είναι προφανές ότι όσο το δυνατόν περισσότερες προσφορές, τόσο το καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον.

Αν και η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη με τίτλο «Ρυθμίσεις τεχνικών ζητημάτων που αφορούν την ανάθεση των Δημοσίων Συμβάσεων έργων, μελετών, και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής και μόνο στην ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27 σχετικά με τη χρήση των επιμέρους εργαλείων και διαδικασιών του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων)» δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 2 Αυγούστου (ΦΕΚ Β' αρ. φ. 2710) στο υποσύστημα του ΕΣΗΔΗΣ για τα δημόσια έργα (http://www.promitheus.gov.gr) έχουν καταγραφεί 174 φορείς.

Ο αριθμός των φορέων, μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα μεγάλος, αν ληφθεί υπόψη ότι πανελλαδικός οι δυνητικοί φορείς ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες, εντούτοις καταγράφεται μια αξιοσημείωτη δυναμική. Κι αυτή αποτυπώνεται στον αριθμό των χρηστών των αναθετουσών αρχών και των οικονομικών φορέων που έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα.

Ειδικότερα, ο αριθμός των χρηστών αναθετουσών αρχών ανερχόταν στις 21 Οκτωβρίου στους 1.269 και των χρηστών οικονομικών φορέων (επιχειρήσεις κ.ο.κ.) στους 1.219. Δηλαδή ο αριθμός των χρηστών, είτε των αναθετουσών αρχών, είτε των επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στο σύστημα είναι πολλαπλάσιος των φορέων, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφεται μια ιδιαίτερη δυναμική για το νέο σύστημα δημοπρατήσεων.

Διευκρινίζεται ότι στην ομάδα των πιστοποιημένων οικονομικών φορέων και των πιστοποιημένων χρηστών τους, περιλαμβάνονται στελέχη των οικονομικών φορέων που πραγματοποιούν λειτουργίες δημοσίων συμβάσεων μέσω του υποσυστήματος, ανάλογα με τα δικαιώματα πρόσβασης που έχουν αιτηθεί και τους έχουν αποδοθεί από το διαχειριστή του υποσυστήματος.

Αναφορικά με τους φορείς που έχουν δημοσιεύσει στο σύστημα τουλάχιστον έναν διαγωνισμό αυτοί ανέρχονται στους 46. Συνολικά αυτοί οι φορείς έχουν αναρτήσει - δημοσιεύσει στο σύστημα 74 διαγωνισμούς, προϋπολογισμού (συνολικού) 113,4 εκατ. ευρώ. Εκ των 74 διαγωνισμών που έχουν δημοσιευθεί οι 16 έχουν διενεργηθεί με το συνολικό αριθμό των προσφορών που έχουν υποβληθεί να ανέρχονται στους 310. Δηλαδή, όπως προαναφέρθηκε, για κάθε διαγωνισμό, κατά μέσο όρο υποβλήθηκαν περισσότερες από 19 προσφορές.

Τον μεγαλύτερο αριθμό διαγωνισμών έχουν αναρτήσει Δήμοι, (40 διαγωνισμοί) έπονται οι περιφέρειες με 20 διαγωνισμούς.

Σημειώνεται ότι διαχειριστής του υποσυστήματος «Δημόσια Έργα» που σήμερα είναι αναρτημένο στο ΕΣΗΔΗΣ, είναι είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών (ΓΓΥ) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ωστόσο, μέχρι να γίνει εφικτή η μετεγκατάσταση του υποσυστήματος Δημόσια Έργα σε υποδομές ελεγχόμενες από τη ΓΓΥ καθώς και η μεταβίβαση της πλήρους διαχειριστικής ικανότητας του υποσυστήματος στη ΓΓΥ, προσωρινός διαχειριστής του υποσυστήματος είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Τεχνικής Στήριξης ΕΣΗΔΗΣ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v