Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκάλυψη εισοδημάτων: Αίτημα στους θεσμούς για νέα παράταση

Πίστωση χρόνου διεκδικεί το ΥΠΟΙΚ για όσους θέλουν να αποκαλύψουν εθελοντικά τα εισοδήματά τους. Πάνω από 100.000 φορολογούμενοι παρουσίασαν ποσά ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.

Αποκάλυψη εισοδημάτων: Αίτημα στους θεσμούς για νέα παράταση

Διπλό μπελά φέρνει η σημερινή μέρα για εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι είτε πρέπει να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, είτε τρέχουν να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία για την αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Από αύριο, η μη πληρωμή της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ αρχίζει να επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης αλλά για τα αδήλωτα, υπάρχει για μία ακόμα φορά ελπίδα παράτασης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα παράτασης της προθεσμίας για την αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων έως και το τέλος του έτους, το οποίο έχουν υποβάλει αρκετοί φορείς.

Την απάντηση θα δώσουν τελικά οι δανειστές, οι οποίοι παραδοσιακά εμφανίζονται αντίθετοι στις διαρκείς παρατάσεις προθεσμιών. Τα λεφτά είναι πολλά, το δέλεαρ ισχυρό και μια νέα παράταση δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Ήδη περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι έχουν αποκαλύψει οικειοθελώς αδήλωτα κεφάλαια συνολικού ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ, με τους βεβαιωμένους φόρους να υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας τον προϋπολογισμό.

Ώρα ΕΝΦΙΑ

Στο μέτωπο του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, ο «εφιάλτης» για 5,3 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν βάρη πέντε μηνιαίων δόσεων, συνεχίζεται έως τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδειξαν ότι εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ του 2017, σε πολλές περιπτώσεις σπάζοντας την οφειλή τους μέσω πιστωτικών καρτών σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Η εφορία όμως εισπράττει από την τράπεζα εφάπαξ.

Σήμερα, με βάση τη «μοιρασιά» του φόρου που έχει κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να εξοφληθεί η δεύτερη δόση, ύψους 632 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται με την ταυτότητα οφειλής χωρίς χρέωση μέσω e-banking, στα ΑΤΜ ή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Στα γκισέ των τραπεζών, η πληρωμή του φόρου κοστίζει επιπλέον με προμήθεια από 1,2 έως και 2 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα.

Προμήθεια δεν επιβάλλεται σε πληρωμές ΕΝΦΙΑ από φορολογούμενους άνω των 70 ετών, από όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, από όσους παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς τον λογαριασμό του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v