Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την παραγωγή ελαιόλαδου και προϊόντων ελιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει τη σημασία της παραγωγής τους «για την οικονομία και την απασχόληση, αφού σε πολύ υψηλό ποσοστό, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, απασχολούνται στις καλλιέργειες μέλη των οικογενειών που είναι και ιδιοκτήτες των καλλιεργειών».
Αναφερόμενος σε πρόσφατη δημοσίευση της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ με τίτλο «The EU olive and olive oil sector, main features, challenges and prospects», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εκπροσωπούν το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου και το ένα τρίτο της παραγωγής επιτραπέζιων ελιών.
«Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μείωση της παραγωγής, η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, ήτοι απότομες κλιματικές αλλαγές, όπως μεγάλες περίοδοι ξηρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας», σημειώνει ο Δημ. Παπαδημούλης και ρωτά την Κομισιόν «τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να προστατεύσει συνολικά της Ευρωπαϊκή Ήπειρο και ειδικά της χώρες του Νότου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου».
Ακόμη, ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν «τι οικονομικά κίνητρα θα δώσει σε νέους αγρότες, που καλούνται να συνεχίσουν μια παράδοση αιώνων, στις δεδομένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
ΘΕΜΑ: Παραγωγή ελαιόλαδου και προϊόντων ελιάς
Με αφορμή πρόσφατη δημοσίευση της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ με τίτλο «The EU olive and olive oil sector, main features, challenges and prospects», προκύπτουν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα για τις χώρες του Νότου, οι οποίες εκπροσωπούν το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου και το ένα τρίτο της παραγωγής επιτραπέζιων ελιών. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν σημαντικό μερίδιο της αγροτικής παραγωγής των χωρών αυτών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ο τομέας αυτός είναι σημαντικός για την οικονομία και την απασχόληση, αφού σε πολύ υψηλό ποσοστό, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, απασχολούνται στις καλλιέργειες μέλη των οικογενειών που είναι και ιδιοκτήτες των καλλιεργειών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μείωση της παραγωγής η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, ήτοι απότομες κλιματικές αλλαγές, όπως μεγάλες περίοδοι ξηρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας.
Δεδομένης της υψηλής διατροφικής αξίας των προϊόντων αυτών και των προοπτικών που υπάρχουν για τη διάδοσή τους στην παγκόσμια αγορά, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι μέτρα θα πάρει, προκειμένου να προστατεύσει συνολικά της Ευρωπαϊκή Ήπειρο και ειδικά της χώρες του Νότου από τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου;
2. Τι οικονομικά κίνητρα θα δώσει σε νέους αγρότες, που καλούνται να συνεχίσουν μια παράδοση αιώνων, στις δεδομένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα;