Τσίπρας: «Οχι» στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση

Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ψευδής η αναφορά ότι ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Στρατηγικός ο στόχος ενίσχυσης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Τσίπρας: «Οχι» στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση

Τα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομία χαιρέτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά την ομιλία του, είπε πως «εμείς δεν εγκαινιάζουμε για να κόβουμε κορδέλες» και εξέφρασε τη χαρά του γιατί, όπως τόνισε, «βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους ικανούς και δημιουργικούς, σε ανθρώπους με φαντασία και πείσμα, σε ανθρώπους που όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αλλά βρήκαν το δρόμο να δημιουργήσουν επιχειρηματικά εγχειρήματα και οικονομικά βιώσιμα και κοινωνικά ωφέλιμα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελείται από «εγχειρήματα που ξεκίνησαν από μια ιδέα έξυπνη, μια ιδέα δημιουργική» που τώρα οι δημιουργοί του, όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, βλέπουν μέρα με τη μέρα να μεγαλώνουν και να διευρύνουν τη δραστηριότητα τους.

«Ίσως δεν είναι τυχαία η ημερομηνία που διεξάγεται αυτή η αυτή η Έκθεση, καθώς ο Νοέμβρης έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σημαδιακό αλλά ταυτόχρονα συμπληρώνεται κι ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου που αυτή η κυβέρνηση εισήγαγε και που έγινε αποδεκτός με μεγάλη πλειοψηφία, όχι μόνο από το Κοινοβούλιο, αλλά και από την πλειονότητα των ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν στο χώρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε, πως «δίνεται και σε εμένα η ευκαιρία σήμερα στην έναρξη αυτής της Έκθεσης, να αναφερθώ στους θεμελιώδεις λόγους που για πρώτη φορά στα χρονικά, μια κυβέρνηση αποφασίζει να δείξει τόσο ενδιαφέρον και επιμονή, για την ενίσχυση του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική την επίδραση που μπορεί να έχει αυτός ο τομέας στο σύνολο της οικονομίας. «Η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Αφήνει σταδιακά πίσω της μια πολύ σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης, βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο. Και έχει ήδη περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη φάση της ανάκαμψης» υπογράμμισε.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει» πρόσθεσε «ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο γενικευμένης ανασυγκρότησης δυνάμεων όσον αφορά την παραγωγή, ενισχύοντας παραδοσιακές μορφές της, αλλά παράλληλα ανοίγοντας και δρόμους για την ανάπτυξη και νέων μορφών. Καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την πρωτοφανή οπισθοχώρηση που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης».

Ο πρωθυπουργός είπε πως το βασικό μας μέλημα είναι πρώτον, να μην επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο παραγωγής που μας οδήγησε στην κρίση. «Δεύτερον, να απελευθερώσουμε δυνάμεις, δεν μπορείς να χτίσεις το καινούργιο πάνω στο παλιό, το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Να απελευθερώσουμε δυνάμεις που για χρόνια ασφυκτιούσαν, λίμναζαν, βρίσκονταν σε αδιέξοδο. Και όταν αναφέρομαι σε δυνάμεις, αναφέρομαι σε ανθρώπους. Σε νέους, ικανούς, δημιουργικούς, ανήσυχους ανθρώπους. Και παραγωγικούς» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του μιλώντας για τους νέους ανθρώπους. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως κατά τη γνώμη του ήταν «ως επί των πλείστων τα θύματα τόσο της κρίσης όσο και μιας ακραίας αντικοινωνικής πολιτικής που παράγει ανισότητες και εδραιώθηκε από τα χρόνια ακόμη πριν από την κρίση, από τα χρόνια της στρεβλής ανάπτυξης». Μιας αντικοινωνικής πολιτικής και μιας στρεβλής και απατηλής αντίληψης, που έγινε κυρίαρχη και αναπαράχθηκε μαζικά από πολιτικούς, επιχειρηματικούς και μιντιακούς κύκλους εντός και εκτός χώρας, επισήμανε.

Αναφέρθηκε στην αντίληψη ότι η ελληνική οικονομία έχει συγκεκριμένα δομικά προβλήματα, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και οι υψηλοί μισθοί, -κάτι που όπως είπε ο πρωθυπουργός το επανέλαβε ο ΣΕΒ και πριν από μια εβδομάδα ξανά- ή ότι μπήκαμε στην κρίση επειδή «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας», άρα ορθώς επεβλήθη το αντίδοτο της λιτότητας, για να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή η αντίληψη είναι -μειωτική αν μη τι άλλο- και ψευδή αναφορά στις δυνατότητες αυτής της χώρας και στις δυνατότητες των ανθρώπων της.

«Η Ελλάδα της κρίσης είναι πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε αριθμό πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως 30 ετών. Με τους δύο στους πέντε όμως να βρίσκονται εκτός παραγωγής Άρα, η χώρα έχει ανθρώπινο δυναμικό με δυνατότητες, αλλά έχει ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δεν αξιοποιεί αυτό το δυναμικό ή μήπως από την άλλη η υπέρβαση των δυνατοτήτων μας, η Ελλάδα να βρίσκεται στο τέλος του 2013, στην κορύφωση της κρίσης, πρώτη σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ, με έναν στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας -όχι απλά νέων αλλά κάθε ηλικίας- στην ανεργία;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Η απάντηση λοιπόν είναι για μας, προφανής. Το ζητούμενο δεν είναι η μείωση των αναγκών της κοινωνίας ως προς τις - περιορισμένες όπως υπονοεί το παραπάνω σχήμα - δυνατότητες της. Ισχύει το ακριβώς αντίστροφο. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που προκύπτουν από τις αναβαθμισμένες δυνατότητες που έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας και ειδικότερα οι νέοι και οι νέες. Επομένως εμείς δεν βλέπουμε κανένα ταβάνι και κανένα περιορισμό στις δυνατότητες, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τη διάθεση για δημιουργία που υπάρχει σε αυτή τη χώρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου μπαίνουν οι βάσεις για ένα συνολικά διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο από εκείνο που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Για το στρεβλό μοντέλο ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι ισοπέδωνε τις εργασιακές σχέσεις και βοηθούσε στις νόμιμες φοροαπαλλαγές προς τους ολιγάρχες του πλούτου, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί ευεργετηθέντες αυτού του συστήματος. Μάλιστα, ουπογράμμισε πως «ορισμένοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, ευνοούμενοι των εκάστοτε κυβερνήσεων ακόμα και μέσα στην κρίση συνέχισαν να αυξάνουν την κερδοφορία τους, πολλές φορές εις βάρος των ίδιων τους των εργαζομένων». «Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα συνολικά σε ό,τι αφορά την παραγωγή στη χώρα, η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι συνυφασμένη με τα συμφέροντα ορισμένων - μετρημένων στα δάχτυλα - επιχειρηματικών ομίλων» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v