Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τροπολογία για να «ξεμπλοκάρουν» οι νέες αντικειμενικές αξίες

Νομοθετική παρέμβαση αλλάζει τη σύνθεση των επιτροπών για να «τρέξει» ο προσδιορισμός των νέων αντικειμενικών τιμών. Ενα μήνα προθεσμία δίνει το ΥΠΟΙΚ. Πού αναμένονται αυξήσεις και πού μειώσεις. Τι λένε παράγοντες της κτηματαγοράς.

Τροπολογία για να «ξεμπλοκάρουν» οι νέες αντικειμενικές αξίες

Περιθώριο ενός μήνα θα δίνει το υπουργείο Οικονομικών στις 75 επιτροπές, οι οποίες αναμένεται να συσταθούν στην περιφέρεια προκειμένου να λύσουν το κουβάρι των νέων αντικειμενικών αξιών έως το τέλος του έτους.

Το στοίχημα και πάλι είναι αμφίβολο. Ακόμα όμως και εάν απαιτηθούν και ορισμένες εβδομάδες του Γενάρη, οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και με βάση αυτές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζει την κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία θα αλλάζει η σύσταση των επιτροπών, με αρμοδιότητα τον προσδιορισμό των αντικειμενικών.

Οι επιτροπές, με την προηγούμενη σύνθεσή τους, αποδείχθηκαν εκ των πραγμάτων (με καθοριστική τη συμβολή έλλειψης στοιχείων σε μια σχεδόν νεκρή αγορά τα τελευταία χρόνια) ανεπαρκείς να βγάλουν νέες τιμές. Χρόνια «ψάχνεται» το υπουργείο Οικονομικών και οι νέες αντικειμενικές ακόμα αναζητούνται.

Οι αδυναμίες επιχειρείται τώρα να αντιμετωπιστούν με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις. Διάταξη νόμου η οποία σχεδιάζεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα τοποθετεί εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων (μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφους, κατασκευαστές) στο επίκεντρο των νέων επιτροπών (θα συνεχίσει να υπάρχει εκπροσώπηση και από τους δήμους), θέτοντας αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των εκτιμήσεών τους -μέσα σε ένα μήνα από τη σύσταση της επιτροπής.

Στην ίδια τροπολογία αναμένεται να περιληφθεί και η διάταξη την οποία έχει προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου για τη συγκρότηση μιας υπερ-επιτροπής με εποπτικό χαρακτήρα, ώστε να φιλτράρονται οι εισηγήσεις των τοπικών επιτροπώ, υπό το πρίσμα ενδεχόμενων στρεβλώσεων μικροπολιτικής φύσης. Η επιτροπή αυτή θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές σε σχέση με αυτές που θα προκύπτουν με βάση τον ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος επίσης επιστρατεύεται.

Η Συντονιστική Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τις δοκιμές για την οριστικοποίηση του στατιστικού υποδείγματος, ενός αλγόριθμου που θα μετατρέπει τελικά τα εισερχόμενα δεδομένα σε τιμές ζώνης. Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Αυξήσεις και μειώσεις

Πέρα από την οριζόντια παρέμβαση που έκανε ο προκάτοχος της Κατερίνας Παπανάτσιου, Τρύφων Αλεξιάδης το 2016 και κάποιες αναγκαστικές μειώσεις εξαιτίας προσφυγών φορολογουμένων στο ΣτΕ, οι τιμές ζώνης συνεχίζουν να βασίζονται σε μία στρεβλή βάση δέκα ετών πριν.

Το 2007 έγινε η τελευταία απόπειρα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε αγοραία επίπεδα και από τότε μέχρι σήμερα, η εφορία και οι δήμοι υπολογίζουν μια σειρά φόρων και τελών με βάση πλασματικές αξίες.

Το γεγονός μάλιστα ότι με την παρέμβαση του 2016 δεν πειράχτηκαν στο ελάχιστο οι αντικειμενικές στις περιοχές με πολύ χαμηλές τιμές (έως 600 ευρώ) και οι πολύ ακριβές περιοχές (με τιμές άνω των 4.050 ευρώ), όπως υποστηρίζουν οι μεσίτες, διόγκωσε τις στρεβλώσεις στα άκρα.

Με τις νέες παρεμβάσεις, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι για πολλές περιοχές με τιμές ζώνης της τάξεως των 600-700 ευρώ θα γίνει άλμα στο χιλιάρικο ενώ αντίστοιχα υψηλό «κούρεμα» θα υποστούν οι ακριβές περιοχές, όπου οι ισχύουσες τιμές ανήκουν σε άλλη εποχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v