Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Κατάργηση του Κοινωνικού Τιμολογίου ζητούν IEA και Κομισιόν

Συστάσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και προώθηση ρυθμίσεων από Κομισιόν για κατάργηση των επιδοτήσεων σε ευπαθείς ομάδες. Εύσημα και συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση από την IEA για τις μεταρρυθμίσεις.

Ενέργεια: Κατάργηση του Κοινωνικού Τιμολογίου ζητούν IEA και Κομισιόν

Την παύση της επιδότησης των τιμών της ενέργειας ως μέτρου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ανοίγοντας ουσιαστικά θέμα κατάργησης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, συστήνει στην Ελλάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ανάλογες παρεμβάσεις προωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έκανε γνωστό η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συναντώντας όμως την αντίδραση των χωρών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΥΠΕΝ, όπου ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός Γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος παρουσίασαν τα ευρήματα της έκθεσης του Οργανισμού για τις ενεργειακές πολιτικές στη χώρα.

Ο κ. Μπιρόλ, τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης όσο και των ερωτήσεων, σημείωσε πως η ενεργειακή φτώχεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοτήσεις των τιμών ενέργειας αλλά χρειάζονται και άλλοι μηχανισμοί, φέρνοντας ως παράδειγμα τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Βερροιόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η Κομισιόν προωθεί κοινοτική οδηγία με την οποία ζητά να καταργηθούν οι επιδοτήσεις τιμών για ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο σημείωσε ότι αντιδρούν η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για κατάργηση σε πέντε χρόνια και να έχει επιμηκύνει το διάστημα σε 10 χρόνια.

Οι συστάσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τόσο το ΚΟΤ όσο και τα ΥΚΩ, όπως σχολιάζουν παράγοντες.

Εύσημα και συστάσεις

Κατά τα αλλά, ο κ. Μπιρόλ απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση για την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει πετύχει η χώρα στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρονται η πολύ σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά μετά την Ισπανία, μεταξύ των χωρών-μελών του ΔΟΕ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, ανταποκρίνεται στη δημιουργία ώριμου ρυθμιστικού πλαισίου για επενδύσεις αλλά και για τη δημιουργία της αγοράς target model.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Οι συστάσεις του κ. Μπιρόλ είναι:

- Σχεδιασμός: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ενεργειακό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2030 και μετά.

-Μεταρρυθμίσεις: Αυτές θα πρέπει να αφορούν τον ανταγωνισμό του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Αν και οι υπεύθυνοι του ΔΟΕ παρατήρησαν το μεγάλο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά, ωστόσο απέφυγαν να απαντήσουν αν τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

- Ενεργειακή αποδοτικότητα: Σημαντικό να προωθηθούν μέτρα ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια.

- ΑΠΕ: Υπάρχει τεράστιος χώρος ανάπτυξης της αγοράς, χρειάζεται όμως να προωθηθεί η διασύνδεση των νησιών, όπου υπάρχει μεγάλο δυναμικό παραγωγής.

Ο Γιώργος Σταθάκης

Από την πλευρά του, ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων όπως αυτοί προέρχονται και από τις πολιτικές της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στις πολιτικές για τη θέσπιση του target model εντός του 2018 και στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου στη λιανική από το 2018.

*Δείτε την έκθεση του ΙΕΑ για την Ελλάδα στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v