Μπρα ντε φερ με δανειστές για το επίδομα σε 3ο και 4ο παιδί

Συνεχίζονται, με ανταλλαγή σεναρίων και προτάσεων, οι διαπραγματεύσεις για την τύχη των οικογενειακών επιδομάτων. Γιατί το Υπ. Εργασίας ζητεί 260 εκατ. μόνο για ένα χρόνο. Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και πόσο αυξάνονται τα επιδόματα σε πρώτο και δεύτερο παιδί.

Μπρα ντε φερ με δανειστές για το επίδομα σε 3ο και 4ο παιδί

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 15νθήμερο για την τύχη των οικογενειακών επιδομάτων και το αν τελικά θα δεχθεί η ελληνική πλευρά να μειώσει τις παροχές σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, προκειμένου να αυξήσει τα επιδόματα σε πρώτο και δεύτερο παιδί.

Στην προσπάθειά της να διασώσει τα επιδόματα που δίνονται σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, διεκδικεί από 130 έως 260 εκατ. ευρώ επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης που ήδη έχει εγγραφεί για τα συγκεκριμένα επιδόματα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους εκπροσώπους των δανειστών για ένα νέο, ενοποιημένο σύστημα οικογενειακών επιδομάτων, με έμφαση στο πρώτο και δεύτερο παιδί. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης των επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της, οι οποίες στηρίζονται στη γενναία χρηματοδότηση των παροχών που σήμερα διατίθενται για τη στήριξη της οικογένειας, μέσω των εξοικονομήσεων που θα επιτευχθούν από το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών (spending review) των υπουργείων.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη βουλή, προβλέπεται εξοικονόμηση της τάξης των 325 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας, μόνο για τα οικογενειακά επιδόματα, διεκδικεί τα 260 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ των σεναρίων που ανταλλάσσει σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές, υπάρχει κι ένα όπου αρκούν και τα μισά, ήτοι 130 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα για την επιδότηση περίπου 800.000 οικογενειών δαπανώνται 650 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι το 2019 η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 260 εκατ. ευρώ ή κατά 40% και θα φθάσει τα 910 εκατ. ευρώ. Αυτά τα 260 εκατ. ευρώ αναζητεί το υπουργείο Εργασίας για το 2018, προκειμένου να μην προχωρήσει κατά το νέο έτος σε περικοπές, τις οποίες θα αναθεωρήσει ένα χρόνο μετά.

Τα πάντα θα κριθούν από τις «λεπτομέρειες» του προϋπολογισμού, που συζητούν σε τεχνικό επίπεδο οι δύο πλευρές, καθώς οι δανειστές δεν έχουν ακόμη αποδεχθεί ότι από το spending review έχουν εξοικονομηθεί 325 εκατ. ευρώ αλλά και ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών θα πρέπει να κατευθυνθεί για τη «διάσωση» των επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηριζόμενοι στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζητούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και αναδιάρθρωση των παροχών υπέρ του πρώτου και του δεύτερου παιδιού.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει ένα σχέδιο ενοποίησης των επιδομάτων, ώστε το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων να αυξηθεί από 40 ευρώ που είναι σήμερα στα 60 ευρώ, ώστε να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση για τις οικογένειες που έχουν ένα ή και δύο παιδιά. Για να επιτευχθεί αυτό, χωρίς να κοπούν κατ’ αντιστοιχία τα επιδόματα σε οικογένειες με τρία ή και περισσότερα παιδιά, πρέπει να μεταφερθούν τα επίμαχα 260 εκατ. ευρώ στην ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων.

Παράλληλα, προβλέπεται και αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύει σήμερα, μια διαδικασία που έχει πολλές τεχνικές δυσκολίες και αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο διαφωνίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο σε οικογένειες με εισόδημα έως 6.000 ευρώ και μειώνεται όσο αυξάνεται το οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Στις οικογένειες με τρία ή και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα προβλέπεται ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων, το οποίο το 2013, εν μέσω μνημονιακών περιορισμών και περικοπών, αυξήθηκε σε 500 ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των τρίτεκνων οικογενειών είναι έως 45.000 ευρώ. Το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί για οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα τέκνα.

Οι δανειστές έχουν στα χέρια τους, παράλληλα με την ελληνική πρόταση, και την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προτείνει, για τον τομέα αυτό, την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων.

Αναλυτικά, περιγράφει 4 σενάρια και προτείνει ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τρίτεκνων/πολύτεκνων, αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί. Στο στόχαστρο η Τράπεζα βάζει κυρίως τους τρίτεκνους που είναι στις ανώτερες εισοδηματικές κατηγορίες.

Από το υπουργείο Εργασίας βέβαια επισημαίνουν προς τους δανειστές πως η έκθεση είχε βασικό στόχο την αναζήτηση τρόπων μείωσης της φτώχειας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι προτάσεις της να στηρίζονται στην ενίσχυση των οικογενειών που βρίσκονται στο κατώφλι της ακραίας ένδειας ή και το έχουν ξεπεράσει, ενώ μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης της οικογένειας οφείλει να λαμβάνει μέτρα για το σύνολο της κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v