Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ντεσού του ντιλ Dolphin Capital-Kerzner για την επένδυση στην Τζια

Πώς συνδέεται η επένδυση στην Τζια με την απόφαση για ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Dolphin Capital Investors μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Τι λέει στο Euro2day.gr ο Μ. Καμπουρίδης για τη στρατηγική της εταιρείας και τους πιθανούς «συμπαίκτες».

Τα ντεσού του ντιλ Dolphin Capital-Kerzner για την επένδυση στην Τζια

Η δημιουργία του πολυτελούς συγκροτήματος (ξενοδοχείο και κατοικίες) με την επωνυμία «One & Only Kea Island» στην Τζια δεν θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το μοναδικό αποτύπωμα που θα αφήσουν στην ελληνική αγορά οι τελικές συμφωνίες που υπέγραψαν την περασμένη Τετάρτη η Dolphin Capital Partners και ο όμιλος Kerzner International.

Η απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) του περασμένου Δεκεμβρίου της Dolphin Capital Investors DCI (εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου) να εκποιήσει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 φέρει, εκ των πραγμάτων, την Dolphin Capital να πρωταγωνιστεί σε σενάρια για επικείμενα ντιλ με αντικείμενο τα ακίνητα που διαθέτει στην Ελλάδα.

Ακίνητα τα οποία, βάσει της απόφασης της ΕΓΣ της DCI, θα πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα (εντός της περιόδου εκποίησης), με στόχο να αυξηθεί σημαντικά η αξία τους πριν πουληθούν, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα που θα διανεμηθούν στους μετόχους της DCI.

Μέσω της επένδυσης στην Κέα, ταυτόχρονα, εισέρχεται στην ελληνική αγορά ο επενδυτικός κολοσσός Kerzner International Holdings, ο οποίος εδρεύει στο Ντουμπάι, με βασικούς μετόχους τον κρατικό επενδυτικό όμιλο του Ντουμπάι Investment Corporation of Dubai (ICD), την Goldman Sachs και την Colony Capital.

Το Euro2day.gr απευθύνθηκε στον εκ των ιδρυτών και δ/ντα σύμβουλο της Dolphin Capital Partners Μίλτο Καμπουρίδη, ζητώντας του να περιγράψει το επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελλάδα αλλά και να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Kerzner και τα σχέδια για μελλοντικά ντιλ. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή κατά την οποία έχει αποφασιστεί από την Dolphin Capital Investors (εκ των βασικών μετόχων της οποίας είναι η Dolphin Capital Partners) να ρευστοποιήσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία μέχρι τα τέλη του 2019.

«Τα πλάνα της Dolphin Capital Investors», λέει ο Μ. Καμπουρίδης, «προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Η DCI έχει μηδενικό δανεισμό και δεν έχει πίεση να βιαστεί να ρευστοποιήσει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Προς το παρόν, ο στόχος είναι να μεγιστοποιήσουμε την αξία των project. Εξάλλου, διαχειριστής και συνεπενδυτής του έργου στην Τζια θα είναι η Dolphin Capital Partners, η οποία έχει πολύ μακροχρόνιο ορίζοντα, με στόχο να συνεχίσει να φέρνει στην Ελλάδα κορυφαίους επενδυτές και brands. Ως εκ τούτου, στόχος είναι να δούμε αυτό το έργο να υλοποιείται το συντομότερο».

Η αναγγελία της επένδυσης, ύψους 150 εκατ. ευρώ, στην Κέα εκπέμπει, αναπόφευκτα, μηνύματα για το επενδυτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Κι ενώ η κυβέρνηση δέχεται διασταυρούμενα πυρά από κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες και την αξιωματική αντιπολίτευση, οι οποίοι κάνουν λόγο για εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα με αφορμή το φορολογικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον Μ. Καμπουρίδη, «είναι σαφές ότι το περιβάλλον στη χώρα βελτιώνεται, αφού η πολιτική κατάσταση ομαλοποιείται, υπάρχει σταθερότητα και απομακρύνθηκε ο φόβος του Grexit. Ο τουρισμός πάει πολύ καλά και τα τελευταία δύο τρία χρόνια, ιδιαίτερα, έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων σε ανάπτυξη χωρών της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα. Παρότι είναι σαφές πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχει αρχίσει να κινείται σε θετική τροχιά, έχοντας σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες χώρες που δείχνουν να έχνουν φθάσει στα όρια ανάπτυξής τους».

Ο δ/νων σύμβουλος της DCP επισημαίνει ταυτόχρονα την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται διεθνώς για υπερπολυτελή (ultra luxury) παραθεριστικά θέρετρα στην Ελλάδα.

«Διαπιστώσαμε», αναφέρει, «πόσο καλά πηγαίνει το Amanzoe (σ.σ. η πρώτη πολυτελής μονάδα που δημιούργησε στην Αργολίδα) αφού οι πελάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου δεν έχουν πολλές επιλογές στην Ελλάδα. Εκτιμούμε πως με τη ζήτηση που υπάρχει, η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία τουλάχιστον πέντε υπερπολυτελών συγκροτημάτων όπως το Amanzoe. Επομένως επιθυμούμε να έχουμε περισσότερες τέτοιες μονάδες στο χαρτοφυλάκιό μας».

Ο Μ. Καμπουρίδης εξηγεί στο Euro2day.gr τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της Dolphin Capital: «Η στρατηγική μας είναι να δημιουργούμε προορισμούς. Δεν πηγαίνουμε εκεί που πάνε όλοι. Δεν θα πηγαίναμε, δηλαδή, να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο resort σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Κως για παράδειγμα, καθώς αυτές είναι περιοχές που έχουν ήδη αναπτυχθεί τουριστικά. Η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν ενδιαφέρον, αλλά είναι κορεσμένες περιοχές και δεν αποτελούν προτεραιότητα για μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα προχωρούσαμε σε κάποιο έργο στα νησιά αυτά. Προτιμούμε "παρθένους" προορισμούς. Η Κέα έχει το πλεονέκτημα ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυκλαδίτικου νησιού, με ωραίες παραλίες, φυσικό περιβάλλον και τοπογραφία, φαγητό. Επιπλέον είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Όταν μπορεί κάποιος να βρεθεί με σκάφος από την Κέα στο Σούνιο ή το Λαύριο σε μισή ώρα, αυτό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς η περίοδος λειτουργίας της μονάδας μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα διευκολύνεται και η μετακίνηση του προσωπικού, αφού η διαδρομή με φέρι μέχρι το Λαύριο διαρκεί μία ώρα».

Η επένδυση στην Τζια, σύμφωνα με τον ίδιο, υπολογίζεται να λειτουργήσει το 2020.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο επικεφαλής της DCP, ο όμιλος εξετάζει ήδη τις περιοχές για τις επόμενες κινήσεις του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, δεν απέκλεισε την Πελοπόννησο και το Ιόνιο, που καταγράφουν υψηλή ζήτηση.

«Δεν αποκλείουμε κάτι. Έχουμε στο μυαλό μας προορισμούς που βρίσκονται ήδη στο χαρτοφυλάκιο της DCI αλλά και άλλους που εξετάζουμε αυτή την περίοδο και βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Οι Κυκλάδες, πάντως, αποτελούν πρώτη επιλογή για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν πολυτελείς μονάδες.

Το μέγεθος του ομίλου Kerzner «γεννά», αναπόφευκτα, το ερώτημα αν οι επόμενες κινήσεις της Dolphin Capital θα γίνουν σε συνεργασία με τους ίδιους «συμπαίκτες».

«Όχι κατ’ ανάγκη. Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Το θέμα είναι να δημιουργούνται συνέργειες και προϊόντα που έρχονται να καλύψουν κενά στην αγορά. Διατηρούμε, ωστόσο, ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον όμιλο Kerzner για τη δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας. Η Kerzner, άλλωστε, διαχειρίζεται και άλλα brands -εκτός του «One & Only»- που θα ταίριαζαν στην Ελλάδα και θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Όλα αυτά, όμως, είναι υπό σκέψη και μελέτη».

Μέσω joint-venture η υλοποίηση των επενδύσεων

Το κοινοπρακτικό σχήμα που θα υλοποιήσει την επένδυση στην Τζια αντιπροσωπεύει το «υπόδειγμα», όπως φαίνεται, και για τα επόμενα ντιλ της Dolphin Capital.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου της εισηγμένης Dolphin Capital Investors (DCI), όπου υπερψηφίστηκε η νέα στρατηγική της εταιρείας και η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών της στοιχείων μέχρι το τέλος του 2019.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η χρηματοδότηση των πρόσθετων επενδύσεων που θα απαιτηθούν για να αξιοποιηθούν τα ακίνητα της εταιρείας πριν πουληθούν, θα πρέπει να προέλθει από joint venture με τρίτους επενδυτές, οι οποίοι θα εισφέρουν τα χρήματα.

Στην περίπτωση της επένδυσης στην Τζια, στο joint venture που θα υλοποιήσει την επένδυση Dolphin Capital Investors διατηρεί ποσοστό 50%, η Kerzner θα έχει 40% ενώ μετέχει και η εταιρεία Heah & Co του αρχιτεκτονικού γραφείου που εκπόνησε τα σχέδια του συγκροτήματος. Ταυτόχρονα η DCI αναφέρεται πως έχει εξασφαλίσει δάνειο 30 εκατ. ευρώ από ελληνική τράπεζα καθώς και κεφάλαια-γέφυρα, για τις καταβολές ΦΠΑ που θα απαιτηθούν. Με τις πιστώσεις που ήδη ήταν διαθέσιμες και την προσθήκη των πηγών χρηματοδότησης που προαναφέρθηκαν, η DCI θεωρεί πως είναι πλήρως διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της επένδυσης στην Τζια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δελτίο πρώτου εξαμήνου 2017, στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Dolphin Capital Investors συμπεριλαμβάνονται συνολικά 9 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 15.990 στρεμάτων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 286 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση «One & Only Kea Island» στην Τζια θα είναι η τρίτη που υλοποιεί ο όμιλος Dolphin Capital Partners στην Ελλάδα. Προηγήθηκαν οι επενδύσεις Amanzoe και Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli στην Αργολίδα.

Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται ακόμα το ακίνητο Kilada Hills Golf Resort (2.350 στρ.) στην Αργολίδα, το Sitia Bay Golf Resort (2.700 στρ.) στη Σητεία Κρήτης, το Scorpio Bay Resort (1.720 στρ.) στο Σκορπονέρι Βοιωτίας, το Lavender Bay Resort (3.100 στρ.) στη Μαγνησία, το Plaka Bay Resort (4.420 στρ.) στην Κρήτη, το Triopetra (110 στρ.) στο νομό Ρεθύμνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v