Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιάρθρωση οφειλών: Πώς βλέπει η αγορά την πρόταση της ΝΔ

Η ουσία του θέματος απασχολεί τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός πλαισίου ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Τι δηλώνουν οι κ.κ. Καββαθάς, Μίχαλος, αλλά και κύκλοι του ΣΕΒ.

Αναδιάρθρωση οφειλών: Πώς βλέπει η αγορά την πρόταση της ΝΔ

Πρωτίστως η ουσία και δευτερευόντος η διαδικασία φαίνεται να απασχολεί τους επιχειρηματικούς φορείς ως προς το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα της αγοράς θεωρεί ότι η υφιστάμενη διαδικασία δεν είναι τόσο ταχεία όσο απαιτούν οι συνθήκες, η επαναφορά της πρότασης της ΝΔ περί της απλοποιημένης διαδικασίας δεν φαίνεται να «ενθουσιάζει», όχι τόσο διότι είναι γνωστή από τον Οκτώβριο του 2016, όσο επειδή ουδείς φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να είναι στην πράξη, και συγκεκριμένα υπέρ των επιχειρήσεων, αποτελεσματική.

Υπενθυμίζουμε πως η πρόταση της ΝΔ προβλέπει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι οι επισπεύδουσες στη διαδικασία και να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες. Στη συνέχεια, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η επαναφορά της πρότασης της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια, με αφορμή την έναρξη του προσυνεδρίου του κόμματος, αποτέλεσε ευκαιρία για το Euro2day.gr να ζητήσει τη γνώμη φορέων εκπροσώπησης επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, «το θέμα δεν έγκειται στη διαδικασία, αλλά στο αν οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων. Και η εμπειρία μας δείχνει ότι τέτοια πρόθεση δεν έχουν. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική η πρόταση της ΝΔ, αρκεί βεβαίως να υπήρχαν οι διασφαλίσεις ότι θα προχωρούσαν σε αναδιαρθρώσεις. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όμως, διότι από ό,τι γνωρίζω, στο υφιστάμενο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, τέσσερις υποθέσεις που έφτασαν σε διαπραγμάτευση ναυάγησαν λόγω της άρνησης των τραπεζών να δεχθούν αναδιάρθρωση». Και πάλι να υπάρξει η δέσμευση των τραπεζών, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή στη συνέχεια από το δημόσιο, συνεχίζει ο κ. Καββαθάς, τονίζοντας ότι «το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι οι πολλές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι εγκλωβισμένοι στα χρέη τους, είτε προς τις τράπεζες είτε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ορατό τον κίνδυνο να διακόψουν τη λειτουργία τους».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος προέβη στην εκτίμηση ότι η πρόταση της ΝΔ «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς», τονίζοντας ότι θα χρειαστεί εκ νέου αξιολόγηση των επιπτώσεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνει ωστόσο ότι «ως ΚΕΕΕ έχουμε προτείνει την αναπροσαρμογή του νόμου σε πολλά σημεία του. Έχουμε ακόμη προτείνει την ενεργή εμπλοκή των επιμελητηρίων στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, τόσο ως προς το συντονιστικό σκέλος, όσο και για την έκδοση των μελετών βιωσιμότητας των οφειλετών. Ειδικά οι μελέτες βιωσιμότητας συνιστούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τους οφειλέτες, οι οποίοι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Έχουμε πληροφορίες ότι κατατίθενται μελέτες διαστάσεων μιας... σελίδας Α4, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται. Στον τομέα αυτό μπορούμε να συμβάλουμε βοηθώντας ουσιαστικά τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Έχουμε τις υποδομές».

Από την πλευρά τους, κύκλοι του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι οι θέσεις του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και των οφειλών έναντι του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων είναι γνωστές. Οι πέντε προϋποθέσεις επιτυχίας για την επιχειρηματική «δεύτερη ευκαιρία» που έχει θέσει ο ΣΕΒ είναι οι εξής:

1. Διάσωση επιχειρήσεων, όχι διοικήσεων.

2. Όχι συγχωροχάρτι στους συστημικούς απατεώνες.

3. Ξεχωριστή, ευέλικτη και θεσμικά ισχυρή διαδικασία για τις μεγάλες υποθέσεις.

4. Πραγματικός εξωδικαστικός μηχανισμός για τις απλές υποθέσεις.

5. Ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή του Δημοσίου στη διαγραφή χρεών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v