Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού μπαίνει τώρα ο πήχης της ανάπτυξης

Οι προβλέψεις θεσμών αλλά και διεθνών οίκων για την πορεία του ΑΕΠ φέτος και το 2018. Αύριο ανακοινώνει η Κομισιόν τις χειμερινές εκτιμήσεις της. Η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΙΟΒΕ.

Πού μπαίνει τώρα ο πήχης της ανάπτυξης

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά, η οικονομία αλλά και η ελληνική κυβέρνηση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την πορεία της εγχώριας οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για το 2018, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Στην τελευταία της έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις, ο πήχης για την ανάπτυξη ήταν στο ύψος του 2,1% το 2017, ποσοστό που είχε μειωθεί σημαντικά από το 2,7% που είχε αρχικά εκτιμήσει στις χειμερινές της προβλέψεις η Επιτροπή. Η επίσημη πρόβλεψη αναφέρει ρυθμό ανάπτυξης 1,8%, οπότε η Κομισιόν θα πρέπει θεωρητικά να κινηθεί σε επίσης χαμηλότερα επίπεδα από το 2,1%, ενώ για το 2018 η επίσημη πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι 2,4%.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να επανατοποθετούν τον πήχη στο 1,6% για φέτος.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι εκτιμήσεις όλων των οργανισμών που προχωρούν σε δημοσιοποίηση των εκτιμήσεών τους για την εγχώρια οικονομία κινούνται χαμηλότερα από το επίσημο 1,8%, πλην του ΔΝΤ. Το Ταμείο για το 2017 συμφωνεί με την επίσημη πρόβλεψη του 2018 αλλά για το 2018 βλέπει 2,6%. Το ΔΝΤ, ωστόσο, θεωρεί πως σταδιακά η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενήσει και πως η Ελλάδα το 2022 θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1%. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η χώρα θα αναπτύσσεται ετησίως με ρυθμό 1,5% από το 2021 έως και το 2024.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με νέα έκθεσή της, τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο πάνω εύρος των εκτιμήσεων και για την ακρίβεια στο 2% για το 2017 και στο 2,2% το 2018 για την ελληνική οικονομία, διατηρώντας αμετάβλητες τις προηγούμενες προβλέψεις που έκανε τον Μαΐο του 2017.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι η ανάπτυξη του β' τριμήνου φέτος θα είναι 0,8% σε ετήσια βάση, κάτι που την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά μέσον όρο το 2017 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% αντί της προηγούμενης πρόβλεψής της, στην έκθεση του διοικητή, για 1,6%. Το πρώτο τρίμηνο, η ανάπτυξη ήταν 0,4%, αλλά αναμένεται επιτάχυνση των ρυθμών μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και λόγω της καλής τουριστικής περιόδου.

Ειδική αναφορά χρήζει η εκτίμηση του ΙΟΒΕ, το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη στη ζώνη του 1,3% για το τρέχον έτος στην τριμηνιαία έκθεσή του και η οποία επίσης είναι σημαντικά χαμηλότερη του 1,8% του περιγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σημαντικότερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος και της βελτίωσης της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Σε ό,τι αφορά στο 2018, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα θα κινηθεί στην περιοχή του 2%.

Από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, η Citigroup εξηγεί πως παρότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ επέστρεψε σε θετικό έδαφος το πρώτο εξάμηνο, το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει εύθραυστο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισχυρότερη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης και των εισροών ξένων επενδύσεων και διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την περίοδο του 2017-2018 στα επίπεδα του 1%-1,5% για τα δύο έτη.

Η HSBC επίσης κινείται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τις επίσημες προβλέψεις. Για το 2017, εκτιμάει ρυθμό ανάπτυξης 0,9%, 2% για το 2018 και 2,5% το 2019. Το consensus των ξένων οίκων τοποθετεί την ανάπτυξη στο 1% για φέτος, στο 1,8% το 2018 και μόλις στο 1,7% για το 2019.

Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος για τις οικονομικές εξελίξεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το β' εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αντανακλά μια ήπια βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλούν τις βασικές διαστάσεις των πρόσφατων βραχυπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και συμβαδίζουν με την πορεία που υποδεικνύουν τα ενσωματωμένα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Οι επιμέρους εκτιμήσεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο ανέρχονται στο 0,4% και 2,2% ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016 και προκύπτει ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2017 εκτιμάται στο 1%.

Τέλος, από την τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σημειώνεται ότι η αναμενόμενη και έστω ασθενής ανάκαμψη οφείλεται εν μέρει στην εντυπωσιακή άνοδο του ελληνικού τουρισμού και εν μέρει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στη συμφωνία για το «συμπληρωματικό μνημόνιο». Οι προβλέψεις ωστόσο για το τελικό αποτέλεσμα το 2017 διαφέρουν. Ενδεικτικά, ο ΟΟΣΑ για το 2017 βλέπει άνοδο της τάξεως του 1,1%, η InDeep Analysis, think tank του Ε.Κ.Π.Α. στο 1,05% και οι DIW Berlin, ifo, ifW, IWH, rwi στο 0,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v