Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις πολεοδομικές μελέτες θα κριθεί το ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό

Να επανεξεταστεί το ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό προβλέπει η απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης. Κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών οι αποφάσεις.

Στις πολεοδομικές μελέτες θα κριθεί το ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό

Σε δεύτερο στάδιο, και κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών, θα κριθεί το ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό, μετά την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με την οποία εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ελληνικό.

Στην απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια», αναφέρεται πως «κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων», αλλά προστέθηκε και ότι «το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο».

Για την περιοχή του Αγίου Κοσμά, όπου έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες, στην απόφαση αναφέρεται πως πρέπει να διαμορφωθεί αρχαιολογικό πάρκο και να εκπονηθεί ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Ζητείται, επίσης, η διασύνδεση, «κατά το δυνατόν», των περιοχών αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο Ελληνικό, ώστε να δημιουργηθεί πολιτιστική διαδρομή σε συνδυασμό με την κίνηση στο Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ειδικά για το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα), που έχει κηρυχθεί ως νεότερο μνημείο, ζητείται να χωροθετηθεί σε ένα αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο και να φιλοξενεί εκθέσεις αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού περιεχομένου, καθώς και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Οι επενδυτές που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού πρέπει να λάβουν μέριμνα και για την πλήρη κάλυψη των αναγκών στέγασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

Σύμφωνα με την απόφαση Κονιόρδου, όλες οι εκσκαφικές εργασίες που θα απαιτηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων, χερσαίων και εναλίων, σε όλη την έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν βάσει Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας (έχει ήδη υπογραφεί) και περιλαμβάνεται στην κατατεθείσα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), καθώς και ειδικών Μνημονίων στην περίπτωση που απαιτηθούν.

 

* Η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v