Τσίπρας: Είναι βέβαιη η έξοδος από την κρίση

Την επενδυτική ευκαιρία που σπεύδουν να αξιοποιήσουν σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες πρέπει να εκμεταλλευτεί και ο Αραβικός Κόσμος, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε από πάνω» στην υπόθεση του Ελληνικού.

Τσίπρας: Είναι βέβαιη η έξοδος από την κρίση

«Αν πριν από ένα χρόνο είχαμε την ελπίδα ότι η Ελλάδα βγαίνει από μια μακρά κρίση, σήμερα έχουμε τη βεβαιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 2ης Ευρωαραβικής Διάσκεψης, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Επικαλέστηκε ως προς αυτό τους αριθμούς αλλά και το τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις. «Η Ελλάδα είναι χώρα που παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης και πάντα σε μια κρίσιμη τοποθεσία στον παγκόσμιο χάρτη και αποτελεί σημαντική γεωπολιτικά χώρα και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

«Την επενδυτική ευκαιρία που σπεύδουν να αξιοποιήσουν σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες απ’ όλο τον πλανήτη έχει σημασία να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν οι παραδοσιακοί εταίροι της χώρας μας, οι εταίροι με ιστορικές σχέσεις, ο Αραβικός Κόσμος», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη ενός πλαισίου διαλόγου για τις ευρωαραβικές σχέσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί το καλύτερο σημείο για να γίνει αυτό.

Τόνισε ότι τη συγκυρία στην οποία η Ευρώπη παλεύει να ξαναβρεί βηματισμό μετά την οικονομική κρίση αλλά και την προσφυγική. Είναι σαφές ότι πολλές από τις προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο και σε συνεργασία με τον Αραβικό Κόσμο, συμπλήρωσε.

Εκανε λόγο για την ανάγκη συνεργασίας απέναντι στην τρομοκρατία και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο για να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, «μαθαίνοντας από τα λάθη» και πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την ανάγκη συζητήσεων για το Παλαιστινιακό αλλά και να αγωνιστούμε για τη διατήρηση του θρησκευτικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή αλλά και την ίδια την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ σε αυτή την κρίσιμη περιοχή και έχει βαθιές σχέσεις με τον Αραβικό Κόσμο. Παράλληλα αποτελεί, σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, «πυλώνα σταθερότητας» που συνεργάζεται με κρίσιμες χώρες της περιοχής.

Επανερχόμενος στο θέμα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα εποχή. Αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά στους αριθμούς και στις στατιστικές. Μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης, σήμερα ανακάμπτουμε και το 2017 αναμένεται ανάπτυξη κοντά στο 2%. Παράλληλα η χώρα υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος και έτσι έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε αναδιανομή μέσω του κοινωνικού μερίσματος.

Οι επενδύσεις σημειώνουν αύξηση 11,2% το α’ τρίμηνο το 2017 και οι εξαγωγές αύξηση 15% το πρώτο οκτάμηνο. Παράλληλα ο τουρισμός αναπτύσσεται με 30 εκατομμύρια φέτος και στόχο τα 35 εκατομμύρια το 2021.

Όπως είπε, οι αποδόσεις ομολόγων προσεγγίζουν τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η πετυχημένη έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας δεν είναι μόνο να αναπτυχθεί συγκυριακά. Η λογική είναι να υπερβούμε την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή. Γι’ αυτό προχωρούμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει υγιές περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Όπως τόνισε, μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης, ενώ για μεγάλες επενδύσεις σταθεροποιείται το φορολογικό καθεστώς. Παράλληλα γίνεται μάχη κατά της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο.

Είχαμε την τόλμη να συγκρουστούμε με συμφέροντα για να προχωρήσουμε, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι ο ίδιος είναι επικεφαλής task force για μεγάλα επενδυτικά σχέδια. «Ηδη σημαντικές επενδύσεις προχωρούν και μεταξύ αυτών και project με αραβικές εταιρείες, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Ελληνικό, που είμαστε από πάνω και παρακολουθούμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v