Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: Φταίνε οι... προηγούμενοι για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν πηγές του ΥΠΕΝ την καταδικαστική απόφαση. Συμπληρώνουν ότι το 2014 η Κομισιόν κάλεσε το ελληνικό δημόσιο να ανακτήσει τα 135,8 εκατ. από τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς όμως να το πράξει. Η ΛΑΡΚΟ προσέφυγε κατά της απόφασης της Κομισιόν.

ΥΠΕΝ: Φταίνε οι... προηγούμενοι για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Ως αναμενόμενη χαρακτηρίζει το υπουργείο ΠΕΝ τη σημερινή καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε βάρος της χώρας καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν ανέκτησε, παρά την απόφαση της Κομισιόν το 2014, τα 135, 8 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου διευκρινίζουν ότι "η απόφαση είναι αναμενόμενη καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφαση της στις 27 Μαρτίου του 2014 κάλεσε το ελληνικό δημόσιο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει τις κρατικές ενισχύσεις. Εντούτοις το ελληνικό δημόσιο τότε δεν έκανε τίποτα", προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν κύκλοι του υπουργείου "η ΛΑΡΚΟ έχει προσφύγει κατά της απόφασης εκείνης της Κομισιόν και η προσφυγή εκδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο στις αρχές του 2017. Η απόφαση αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου".

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της χώρας μας επειδή δεν έχει ανακτήσει μέχρι σήμερα την «παράνομη κρατική ενίσχυση», ύψους 134.820.824,35 ευρώ προς την ΛΑΡΚΟ. Η κρατική ενίσχυση είχε χορηγηθεί με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, το 2008, το 2010 και το 2011, καθώς και μέσω συμμετοχής του Δημοσίου στην αύξηση το κεφαλαίου της εταιρίας το 2009.

Η Ελλάδα με βάση προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν, το 2014, είχε κληθεί να ανακτήσει την «παράνομη κρατική ενίσχυση εντός τεσσάρων μηνών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v