Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο Blue Print για e-συναλλαγές με την Εφορία

Αποκαλυπτήρια του σχεδιασμού για ηλεκτρονικοποίηση της επαφής με την Εφορία από τον Γ. Πιτσιλή. Ακατάσχετο λογαριασμό ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο. Στα 52 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή και παραοικονομία, εκτιμά η Νέα Δημοκρατία.

Το σχέδιο Blue Print για e-συναλλαγές με την Εφορία

Το 2020, εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να απευθύνονται για καμία υπόθεσή τους στην Εφορία. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, οι επαφές φορολογουμένων - φορολογικής διοίκησης θα γίνονται μέσω email ή τηλεφωνικά και εάν εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες του δημοσίου, ο φορολογούμενος θα «καθαρίζει» με επίσκεψη μόνο σε έναν φορέα. Το σχέδιο αυτό περιέγραψε σήμερα από το βήμα του Athens Law Forum on Taxation ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως είπε, το σχέδιο «Blue Print» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 και μέσω αυτού προωθείται η ηλεκτρονικοποίηση της επαφής του συναλλασόμενου με την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσω email, τηλεφώνου κ.λπ. καθώς και η συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων.

Παράλληλα σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και της ΑΑΔΕ και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ εξέφρασε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ότι αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους.

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της ΑΑΔΕ και γι’ αυτό τον σκοπό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες, που θα ολοκληρωθεί έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Διευκρίνισε δε ότι η ΑΑΔΕ έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.

Ακατάσχετο ζητούν οι επιχειρηματίες

Νομοθετική διάταξη με την οποία ο ακατάσχετος λογαριασμός θα μπορεί ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικών προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, ζήτησε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως επισήμανε ο κ. Κόλλιας, με αυτόν τον τρόπο, θα αποτραπεί το κλείσιμο ουκ ολίγων επιχειρήσεων, που σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ζήτησε παράλληλα επανασχεδιασμό του συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να αποφύγουν το λουκέτο ή τη φοροδιαφυγή, διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και επέκτασή του στις ακριτικές περιοχές, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών με ταυτόχρονη δέσμευση του κράτους για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος για τουλάχιστον μία πενταετία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν όλοι με σχεδιασμό για το μέλλον χωρίς αιφνιδιασμούς.

52 δισ. ευρώ φοροδιαφυγή και παραοικονομία

Το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει, καθώς σήμερα έχουμε 40 δισ. ευρώ παρακοικονομία, 12 δισ. ευρώ φοροδιαφυγή και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων, επισήμανε από την πλευρά του ο Στυλιανός Πέτσας, σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή στη χώρα μας μειώνεται, αλλά το συνολικό ποσό της απέχει πολύ από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση στο Κενό ΦΠΑ (VAT GAP) αντιστράφηκε το 2015, δείχνοντας ότι η αύξηση των φόρων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει.

Υποστήριξε ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παράλληλα με τη μείωση των φόρων θα φέρει αύξηση εισπραξιμότητας. Αυτή, μαζί με τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών και την 5ετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, αποτελούν τη «Συμφωνία Αλήθειας» που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι το πρώτο βήμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Πέτσας παρέθεσε επίσης τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό σύστημα. Μεταξύ άλλων:

· Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%
· Μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από το 15% στο 5%
· Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων
· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγύης
· Κατάργηση του φόρου στο κρασί
· Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 από 10.000 ευρώ
· Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και στο 22% από 13% και 24% αντίστοιχα

Ενώ πρόσθεσε ότι θα δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και θα προχωρήσει ο επανασχεδιασμός της GOLDEN VISA στα πρότυπα της Κύπρου, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το μείγμα πολιτικής μείωσης των δαπανών έναντι της αύξησης των φόρων προτιμάται από την τρόικα.

Συμπλήρωσε δε ότι η μεγάλη αύξηση των φόρων κανιβαλίζει την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων και οδηγεί στην αύξηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οδηγώντας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, στο 4ο μνημόνιο. Διευκρίνισε ότι τις πρώτες μειώσεις φόρων, η ΝΔ θα τις χρηματοδοτήσει από τις μειώσεις δαπανών και όταν αυτό θα αρχίσει να αποδίδει, θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα.

Σε ερώτηση για την επιστροφή εταιρειών που έχουν μεταφερθεί στη Βουλγαρία επισήμανε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε τον φόρο των επιχειρήσεων στο 10%, ωστόσο ως χώρα έχουμε άλλα πλεονεκτήματα να προσφέρουμε στις επιχειρήσεις. Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων στο 20% και θα μπορούσε να φτάσει και στο 18%, αλλά ως εκεί. Οπότε δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω κάποια επιχείρηση που έχει φύγει, μπορούμε όμως να σταματήσουμε την εκροή. Κλείνοντας, επισήμανε ότι επιβάλλεται σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών παντού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v