Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύσεις από κοινού με το κράτος προτείνουν οι ασφαλιστικές

Τρεις CEO εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών μιλούν για το μέλλον των καλύψεων στις συντάξεις, στην υγεία, στο αυτοκίνητο και στα ακίνητα. Ο πονοκέφαλος των συνεχών θεσμικών μεταρρυθμίσεων και ο ρόλος-κλειδί των νέων τεχνολογιών.

Λύσεις από κοινού με το κράτος προτείνουν οι ασφαλιστικές

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση με θέμα «Ασφαλιστικές εταιρείες: Προκλήσεις και προοπτικές», που έγινε στο πλαίσιο της «Ημέρας Ασφάλισης 2017» και διοργανώθηκε στις 10/11/17 από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ένα από τα βασικά μηνύματα είναι πως κράτος και ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει άμεσα να συνεργαστούν για να διαχειριστούν από κοινού σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

«Ασφαλιστικές εταιρείες και κράτος θα πρέπει να κάτσουμε από την ίδια πλευρά του τραπεζιού και να συνεργαστούμε, προκειμένου να βρούμε λύσεις σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, συμπληρώνοντας πως «στον τομέα της υγείας για παράδειγμα, δεν πρέπει να μπούμε σε μια μάχη μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Τα ίδια ισχύουν και στο συνταξιοδοτικό, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως το σύστημα που έχουμε, δεν μπορεί να περπατήσει». Τέλος, ο κ. Σαρδελής τόνισε πως «η χώρα χρειάζεται περισσότερη αποταμίευση, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυξημένες επενδύσεις. Όμως εδώ και χρόνια, οι επενδύσεις υπολείπονται των αποσβέσεων».

Ο κ. Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κράτους, ασφαλιστικών εταιρειών και όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης της υγείας κατά τα επόμενα χρόνια.

«Το πρόβλημα είναι έντονο σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σήμερα στη χώρα μας σε δαπάνες υγείας αντιστοιχεί το 9% του ΑΕΠ, ενώ μόνο το 60% αυτού καλύπτεται από κρατική χρηματοδότηση. Από το υπόλοιπο 40%, μόλις το 10% περνάει μέσα από την ασφαλιστική αγορά. Το σύστημα δεν είναι αποτελεσματικό, ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων παραμένει περίπου σταθερός από το 2011 έως σήμερα. Θα πρέπει να συζητήσουμε για το τι ρόλο θα παίζουν όλοι οι φορείς -κράτος, νοσοκομεία, γιατροί, ασφαλιστικές εταιρείες-, προκειμένου να υπάρξει αριστοποίηση του συστήματος. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πάντως, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, τόσο σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών υγείας, όσο και στον τομέα της κατανομής του ρίσκου» επεσήμανε ο κ. Καντώρος.

«Στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ετοιμάζουμε μια πειστική πρόταση που θα καταθέσουμε στο κράτος, προκειμένου να συνεργαστούμε στην κάλυψη του κινδύνου έναντι φυσικών καταστροφών» υποστήριξε ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, CEO της ΑΧΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Μοάτσο, στην Ελλάδα οι σεισμοπαθείς ενισχύονται μέχρι τώρα ως ένα βαθμό από το κράτος, ωστόσο σε περίπτωση μεγαλύτερων καταστροφών από σεισμούς, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί. «Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια εκ των προτέρων χρηματοδότηση για την κάλυψη του συγκεκριμένου κινδύνου» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μοάτσος.

Συζητήθηκαν ωστόσο και άλλα σημαντικά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον του κλάδου, μεταξύ των οποίων ο επηρεασμός του από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και οι επιπτώσεις από τις συνεχείς μεταβολές στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Ο κ. Θ. Μιχαλόπουλος, διευθυντής πωλήσεων μεγάλων πελατών της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, αναφέρθηκε σε τέσσερις μεγάλους τομείς επίδρασης των νέων τεχνολογιών στις ασφαλιστικές εταιρείες: α) Στην πολυκαναλικότητα, β) Στο κομμάτι των data και το πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν, γ) Στα νέα πελατοκεντρικά μοντέλα και δ) Στην επικοινωνία εντός των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβητών.

Ενδεικτικά, ο κ. Σαρδελής αναφέρθηκε στο μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς αυτοκινήτων που θα συρρικνωθεί δραστικά εξαιτίας του ότι θα έχουμε μεγάλη μείωση των ατυχημάτων αφού τα οχήματα θα λειτουργούν χωρίς οδηγό. Άρα θα χρειαστεί οι ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό (π.χ. κάλυψη του cyber risk).

Επίσης, ο κ. Σαρδελής αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία, στο αυξημένο λειτουργικό κόστος, αλλά και σε δυσλειτουργίες που μπορούν να προκληθούν από το συνεχώς μεταβαλλόμενο θεσμικό περιβάλλον.

Ειδικά για την Κοινοτική Οδηγία PRIIPS (πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων), ανέφερε καυστικά πως ο πωλητής θα πρέπει να διαθέτει… διδακτορικό δίπλωμα και ο πελάτης Μaster, αν θέλει να κατανοήσει τους όρους που υπογράφει, ενώ μετά οι εταιρείες θα κινδυνεύουν με πρόστιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v