Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τέσσερις στη διαχείριση 2 δισ. επιχειρηματικών δανείων

Οι υποψηφιότητες για τη διαχείριση προβληματικών δανείων που ανήκουν σε μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις, με οφειλές σε περισσότερες από μία τράπεζες. Τα κριτήρια του NPLs Forum και πώς θα παίρνεται η απόφαση ανά περίπτωση.

Μάχη για τέσσερις στη διαχείριση 2 δισ. επιχειρηματικών δανείων

Τέσσερις ξένες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι doBank, Cerved, Alvarez&Marsal και APS έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της διαχείρισης προβληματικών δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για 2.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ΜμΕ, τα οποία έχουν χορηγηθεί από τουλάχιστον δύο τράπεζες και η επιλογή τους έγινε από ένα πακέτο 13.000 κοινών πιστούχων, κατόπιν σχετικής απόφασης του διατραπεζικού NPLs Forum, το οποίο αποτελεί όργανο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η απόφαση των τραπεζών να διαθέσουν από κοινού τη διαχείρισή τους σε μια εξειδικευμένη εταιρεία υπαγορεύεται από την ανάγκη συνεννόησης όταν πρόκειται για κοινούς δανειολήπτες, αλλά και κατόπιν των αυστηρών συστάσεων του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμβουλος των τραπεζών στην προσπάθεια αυτή είναι η εταιρεία Oliver Wyman.

Μη δεσμευτικού χαρακτήρα

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι οι δύο ιταλικές εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων doBank (σ.σ. η οποία ανήκει στον όμιλο Fortress) και Cerved, η τσεχική APS που διατηρεί γραφεία σε όλες τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -μεταξύ αυτών και στην Αθήνα- και η αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Alvarez&Marsal, η οποία έχει αποκτήσει άδεια διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν των σχετικών επαφών με την Oliver Wyman, έχουν γνωστοποιήσει στο διατραπεζικό NPLs Forum το αρχικό, μη δεσμευτικού χαρακτήρα, ενδιαφέρον τους. Και οι τέσσερις εξειδικεύονται στη διαχείριση προβληματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε μία σειρά από κλάδους της οικονομίας.

Χρονοβόρο project

Η υπό ενιαία διαχείριση των κόκκινων εταιρικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ δεν αποτελεί, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, εύκολο εγχείρημα, καθώς πρέπει να ξεπεραστούν μία σειρά από δυσκολίες, δεδομένου ότι εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες. Ωστόσο, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι το project θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, ακόμη κι αν καθυστερήσει κάποιους μήνες, διότι απαιτείται ο συντονισμός αρκετών διευθύνσεων των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία μεταξύ των τραπεζών προβλέπει ότι η leader τράπεζα -δηλαδή αυτή που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του μη εξυπηρετούμενου δανείου- θα αποφασίσει για την τύχη του δανείου και οι υπόλοιπες θα στηρίξουν την απόφαση.

«Έγινε το πρώτο βήμα και θα αποτελέσει πιλότο για μεγαλύτερου μεγέθους κοινή διαχείριση προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και επισημαίνει την ανάγκη οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ένταση και συνεννόηση τα μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια κοινών πελατών, είτε πρόκειται για μικρές, είτε για μεγάλες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v