Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας αλλά…

Με βάση τα φετινά στοιχεία της οικονομίας εκπονούν οι επιχειρήσεις τους προϋπολογισμούς του 2018. Γιατί πιστεύουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας και οι λόγοι για τους οποίους παίρνουν αποστάσεις από την κυβερνητική αισιοδοξία.

Επιχειρήσεις: Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας αλλά…

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των προϋπολογισμών τους για το 2018, οι περισσότερες εγχώριες επιχειρήσεις διστάζουν να πιστέψουν τους φιλόδοξους κυβερνητικούς στόχους για την οικονομία, ωστόσο θεωρούν ότι τα χειρότερα… βρίσκονται ήδη πίσω μας.

«Από το 2014 έως σήμερα, το ΑΕΠ της χώρας έχει μείνει περίπου σταθερό και αυτό έχει οδηγήσει σε μια ευρύτερη πεποίθηση ότι τα χειρότερα για την οικονομία τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Ωστόσο, θα πρέπει να συμβούν κάμποσα πράγματα ακόμη προκειμένου η πλειονότητα των επιχειρήσεων να χτίζει τους προϋπολογισμούς της πάνω σε ανοδικά σενάρια, τα οποία θα συνοδεύονται από επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού».

Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, συμπληρώνοντας πως «τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι μικτά. Από τη μια πλευρά, οι πρώτες ενδείξεις για το 2018 είναι ανοδικές τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στη βιομηχανία και κάποιους καταναλωτικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα αυτόν των οχημάτων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι ξεκινούμε από μια πολύ χαμηλή βάση ΑΕΠ, πως σοβαρά projects όπως το Ελληνικό καρκινοβατούν και πως ο κίνδυνος ανατροπής των δεδομένων παραμένει σημαντικός. Γενικότερα, νομίζω ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις βασίζουν τους προϋπολογισμούς τους πάνω στο σενάριο ότι η εγχώρια ζήτηση του 2018 θα κυμανθεί στα φετινά επίπεδα».

Γενικότερα πάντως, τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά είναι αρκετές φορές αντικρουόμενα. Για παράδειγμα, σε πρόσφατη έρευνα της MRB, στο ερώτημα για την εκτίμηση του οικογενειακού τους εισοδήματος μέσα στο επόμενο έτος, το 53% προέβλεψε ότι θα μειωθεί, το 37% ότι θα διατηρηθεί σταθερό και μόνο το 6% πως θα αυξηθεί.

Επίσης, από τους δείκτες προσδοκιών του ΙΟΒΕ, τον Οκτώβριο προέκυψε «οριακή βελτίωση στις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας» (πηγή Alpha Bank).

Αντίθετα, κύκλοι της αγοράς ελπίζουν πως τα πράγματα στο μέτωπο των προσδοκιών και εν μέρει των εξελίξεων μπορούν να επηρεαστούν θετικά από σήμερα και για κάποιους μήνες, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη διανομή «μερίσματος».

Επίσης, σύμφωνα με το σύστημα κλαδικής αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς, προκύπτει πως η τάση σταθεροποίησης των κλαδικών επιδόσεων που είχε καταγραφεί πέρυσι αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, καθώς ένας σημαντικός αριθμός οικονομικών δραστηριοτήτων παρουσιάζει αισθητή βελτίωση των χρηματοοικονομικών του επιδόσεων.

Παράγοντες δυσπιστίας

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, αν βλέπαμε να προχωρούσαν ορισμένα μεγάλα projects -όπως για παράδειγμα το Ελληνικό-, που είναι σε θέση να φέρουν μεγάλες δουλειές σε εκατοντάδες δραστηριότητες απ’ όλους σχεδόν τους κλάδους. Οι συνεχείς καθυστερήσεις και οι σχετικές αβεβαιότητες κουράζουν την αγορά και δημιουργούν κλίμα εκνευρισμού και ανησυχίας» σημειώνει διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας, ο οποίος θεωρεί ως μια δεύτερη πηγή προβληματισμού τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

«Δεν ανησυχώ για τη βιωσιμότητα των τραπεζών, οι οποίες έστω και με μια περιορισμένη νέα κεφαλαιακή ένεση θα μείνουν όρθιες στη θέση τους. Αντίθετα, φοβάμαι ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα φρενάρουν την όποια αναπτυξιακή πορεία τείνει να πάρει η οικονομία.

Ειδικότερα με προβληματίζει η άποψη που λέει ότι οι τράπεζες βγάζουν 4-5 δισ. ευρώ προ προβλέψεων κέρδη κάθε χρόνο, άρα αν περιμένουμε 5-6 χρόνια, το πρόβλημα των NPLs θα λυθεί από μόνο του. Κάτι τέτοιο όμως θα καταδικάσει την οικονομία σε μακροχρόνιο τέλμα και σε επιδόσεις παρόμοιες με τις τρέχουσες ή και χειρότερες.

Αν, ωστόσο, μέσα στο επόμενο εξάμηνο δούμε κάποιες αποκρατικοποιήσεις να τρέχουν, το Ελληνικό να ξεπερνάει τα εμπόδια και τις πρώτες ουσιαστικές κινήσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων να υλοποιούνται, τότε πιστεύω ότι το κλίμα θα μπορούσε να βελτιωθεί δραστικά» επισήμανε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v