Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχτσιόγλου: Παραγωγικό μοντέλο με επένδυση στην εργασία

Στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης μίλησε η υπουργός Εργασίας εξειδικεύοντας τις δράσεις του υπουργείου στην περιοχή.

Αχτσιόγλου: Παραγωγικό μοντέλο με επένδυση στην εργασία

«Ανάπτυξη χωρίς προστασία της εργασίας είναι η ανάπτυξη που μας έφερε στην κρίση», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης στην Κομοτηνή. «Το νέο παραγωγικό μοντέλο», πρόσθεσε, «πρέπει να στηρίζεται σε σταθερές βάσεις, δηλαδή στην επένδυση στην εργασία και σε υγιείς εργασιακές σχέσεις και να υποστηρίζεται από μηχανισμούς κοινωνικής συνοχής».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης 13.171 άνεργοι και ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα που ολοκληρώθηκαν και για αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχεται στα 57.233.718 ευρώ.

Παράλληλα, προανήγγειλε την ίδρυση Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στην Ορεστιάδα και την ενίσχυση με προσωπικό των τμημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. στους νομούς Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης και Έβρου.

«Το Υπουργείο Εργασίας θεσπίζει τα απαραίτητα εργαλεία που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και το πρόγραμμα για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους που αφορά όλες εκείνες τις περιπτώσεις εργαζομένων, που είναι απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία», ανέφερε η κα. Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα μπορέσουν να υποστηριχθούν οι εγκλωβισμένοι σήμερα εργαζόμενοι της επιχείρησης Καλώδια Ξάνθης».

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης «υπάρχουν πολλές εμβληματικές περιπτώσεις επιχειρήσεων που πτώχευσαν τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε μια από αυτές η κυβέρνηση έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε θετικά αποτελέσματα και αλλού χρειάζεται ακόμη δουλειά». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην επέκταση του ειδικού προγράμματος επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους πρώην εργαζόμενους της εταιρίας Θράκη Α.Ε. από την σημερινή κυβέρνηση.

Επιπλέον, η κα. Αχτσιόγλου προανήγγειλε την καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 1.000 ευρώ στους πρώην εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΕΝ.ΚΛΩ και ΣΕΛΜΑΝ, προκειμένου να καλύψουν κάποιες από τις πιεστικές τους ανάγκες.

Αναφορικά, τέλος, με την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, η Υπουργός Εργασίας μίλησε για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης «ένα δομικό πρόγραμμα τεράστιας κοινωνικής σημασίας», και σημείωσε ότι μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης το λαμβάνουν 44.260 άτομα, ενώ προανήγγειλε την επιδότηση, εντός του 2018, 15 δήμων της περιοχής για τη λειτουργία 21 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, που θα καλύψουν 525 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v