Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πρόκληση η ανάκαμψη της παραγωγικότητας εργασίας

Σημαντικοί είναι οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης της ανεργίας, σημειώνεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της τράπεζας. Ωστόσο παραμένει πρόκληση η παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Eurobank: Πρόκληση η ανάκαμψη της παραγωγικότητας εργασίας

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της μηνιαίας και της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού (Labour Force Survey, LFS) που δημοσιεύει η ελληνική στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τα τελευταία 4 χρόνια, η ανοδική πορεία του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα αντιστράφηκε και από τον Αύγουστο 2013 μέχρι τον Αύγουστο 2017 καταγράφηκε πτώση της τάξης των -7,3 ποσοστιαίων μονάδων, σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της.

Η εξέλιξη, όπως αναφέρεται, συνδέεται κυρίως με την άμβλυνση της ύφεσης (η ελληνική οικονομία δύναται να χαρακτηριστεί ως στάσιμη τα τρία τελευταία χρόνια με τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης να διαμορφώνεται στο +0,7%, -0,3% και -0,2% για τα έτη 2014, 2015 και 2016 αντίστοιχα), τη σημαντική μείωση του κόστους εργασίας (την περίοδο 2007-2016 ο πραγματικός μισθός ανά εργαζόμενο μειώθηκε κατά -15,6%) και την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 20,6% τον Αύγουστο 2017 από 20,9% τον Ιούλιο 2017. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση της τάξης των -2,8 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ). Η εν λόγω μεταβολή είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί (σε απόλυτους όρους) από τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα άρχισε να μειώνεται σε ετήσια βάση (Μάρτιος 2014).

Παρατηρούμε, σημειώνει η Eurobank, ότι τους τελευταίους 8 μήνες ο ρυθμός πτώσης του ποσοστού ανεργίας παρουσιάζει ενίσχυση με τη μέση μηνιαία μεταβολή (Αύγουστος 2013 – Αύγουστος 2017) να διαμορφώνεται στις -0,15 ΠΜ. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της αναθεώρησε επί τα βελτίω το ετήσιο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα για το έτος 2017 (21,8% από 22,8% (εαρινές εκτιμήσεις)). Ωστόσο, αναθεώρησε επί τα χείρω τον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στο 1,6% από 2,1% (εαρινές εκτιμήσεις).

Προκλήσεις

Η ενίσχυση της απασχόλησης και η παράλληλη ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας αποτελούν δύο εκ των σημαντικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Σε όρους σωρευτικής αύξησης της απασχόλησης η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην 6η υψηλότερη θέση (σε σύνολο 18 χωρών) με 5,6%, ωστόσο σε όρους σωρευτικής μεταβολής της παραγωγικότητας της εργασίας (πραγματικό προϊόν ανά απασχολούμενο) παρουσιάζει συρρίκνωση -2,1% (ή -0,1% αν μετρηθεί η παραγωγικότητα ως πραγματικό προϊόν ανά ώρα εργασίας).

Η ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας στην ελληνική οικονομία συνδέεται με την αύξηση του φυσικού κεφαλαίου (ενίσχυση των επενδύσεων), την αποτελεσματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη σταδιακή μείωση της φορολογίας, τονίζεται στην ανάλυση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v