Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: «Αντίμετρα» για την πώληση των μονάδων Μελίτης-Μεγαλόπολης

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας μετά την απόρριψη από την DG COMP της πρότασης για πώληση του ΑΗΣ Αμυνταίου, βάζει σε διαπραγμάτευση τη δυνατότητα επένδυσης της ΔΕΗ με κοινοπραξία ιδιώτη επενδυτή. Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τις λιγνιτικές μονάδες.

ΥΠΕΝ: «Αντίμετρα» για την πώληση των μονάδων Μελίτης-Μεγαλόπολης

Αντίμετρα... για την απόρριψη της πρότασης του υπουργείου ΠΕΝ από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής να συμπεριληφθεί και ο ΑΗΣ Αμυνταίου στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πουληθούν, ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Γιώργος Σταθάκης.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά θα προτείνει, την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης (3 και 4), ενώ υπουργείο και «Βρυξέλλες» έχουν συμφωνήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στην παραχώρηση της Μελίτης 1 και της άδειας για την κατασκευή της Μελίτης 2 μαζί με τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Βεύη και την Αχλάδα. Σε εκκρεμότητα παραμένει η τύχη του ορυχείου στο Κλειδί.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Euro2day.gr, η ηγεσία του υπουργείου μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις δεν κατάφερε να πείσει τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την προσθήκη στο «καλάθι» των μονάδων 1 και 2 του Αμυνταίου. Αντέτεινε την πώληση του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης 3, χωρίς όμως κι αυτή η εισήγηση να γίνει αποδεχτή.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών κρίνουν ως ασύμφορες επενδυτικά τις μονάδες του Αμυνταίου λόγω της παλαιότητάς τους καθώς και εξαιτίας του γεγονότος πως έχουν περιορισμένες ώρες λειτουργίας 17.500 μέχρι να αποσυρθούν οριστικά, δηλαδή το 2019.

Η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ αναζητά αντίμετρα για τη ΔΕΗ καθώς εκτιμά, λένε οι ίδιες πληροφορίες, πως ουσιαστικά η δημόσια επιχείρηση θα μείνει μόνο με τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ως λιγνιτικό σταθμό, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της Πτολεμαϊδας 5. Σημειώνεται ότι ουσιαστικά εκτός παραγωγής βρίσκεται και ο ΑΗΣ Καρδιάς.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ θα προτείνει την παράταση των ωρών λειτουργίας των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς στις 32.000 ώρες λειτουργίας και στο μεταξύ να επιτραπεί στον πρώτο σταθμό η δυνατότητα πραγματοποίησης επενδύσεων είτε από τη ΔΕΗ, είτε με τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτικό σχήμα με ιδιώτη επενδυτή, διατηρώντας η δημόσια εταιρία μειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω εξελίξεις ο κ. Σταθάκης φέρεται να ενημέρωσε σχετικώς και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v