Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Άχαρο και άθλιο να εξάγεται πολιτική υπεραξία από τον πόνο

Στήριξη από τον πρωθυπουργό στη Ρ. Δούρου. Υπήρξαν εγκληματικές πολιτικές δεκαετιών στη δόμηση, τόνισε. Σχεδιάζουμε αντιπλημμυρικά έργα σε βάθος πενταετίας συνολικής αξίας 1 δισ. Η διανομή του κοινωνικού μερίσματος δείχνει τη στρατηγική μας στόχευση, είπε.

Τσίπρας: Άχαρο και άθλιο να εξάγεται πολιτική υπεραξία από τον πόνο

Η καταστροφή στη δυτική Αττική προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο καιρικό φαινόμενο και ανέδειξε τις εγκληματικές πολιτικές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας από τη βουλή.

Οι εικόνες που αντίκρισα είναι σοκαριστικές και είναι χρέος να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Προχωρήσαμε στην διανομή μιας έκτακτης ενίσχυσης και η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, ίσως και την τρέχουσα εβδομάδα.

Το αρμόδιο υπουργείο έχει λάβει μέτρα για την προστασία των πολιτών και η αστυνομική παρουσία έχει ενισχυθεί, ενώ σε ειδικές ρυθμίσεις προχώρησαν Υπουργείο Οικονομίας και Υγείας.

Το πιο κρίσιμο είναι ωστόσο να σχεδιάσουμε τα αναγκαία έργα για να ενισχύσουμε την αντιπλημμυρική προστασία όχι μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και σε όλη την Αττική.

Κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης για πολλά χρόνια παριστάνουν τους τιμητές. Αναρωτιέμαι που βρίσκονταν τα στελέχη της αντιπολίτευσης τόσα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Είναι άχαρο και άθλιο πάνω στον πόνο και στην καταστροφή να προσπαθούν κάποιοι να εξάγουν πολιτική υπεραξία. Όσοι πήραν τον λόγο κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έδειξαν καμία φειδώ.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για διαχρονικό έγκλημα και 24 ώρες μετά ο ίδιος ξεχνάει τι είπε για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στην περιφερειάρχη. Το τέμπο το έδωσαν πάλι ακραίες φωνές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όλα αυτά τα κακώς κείμενα δεν συνέβησαν την περίοδο που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν. Σε λιγότερα από δυόμιση χρόνια από το ΠΔΕ έχουν ενταχθεί αντιπλημμυρικά έργα 250 εκατ. ευρώ ενώ η αντιπολίτευση μείωνε τα κονδύλια.

Την περίοδο 2007-2013 είχαν πραγματοποιηθεί έργα αξίας 162 εκατ. ευρώ Υπήρξε σπατάλη δημοσίου χρήματος σε έργα βιτρίνας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, με ευκολία ρίχνετε την ευθύνη στην Περιφερειάρχη διότι είχε την «ατυχία» να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΧΑ. Δεν είμαι εδώ για να την υπερασπίσω, μπορεί να το κάνει μόνη της. Το 2014 ήταν ενταγμένα στον προυπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής 95 έργα ύψους 100 εκατ ευρώ. Σήμερα έχουμε έργα 485 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης ζητάει την παραίτηση ενός υπουργού, δεν πρέπει να έχει αφήσει και κανέναν. Αναρωτιόμουν γιατί δεν ζήτησε παραίτηση τώρα. Σήμερα όμως ήρθε να ζητήσει την παραίτηση της Ρ. Δούρου.

Η τακτική της ΝΔ να καταπιάνεται από τις φυσικές θεομηνίες τελικά δεν θα εκτιμηθεί από τους πολίτες. Έχουμε μια αντιπολίτευση που κάνει αντιπολίτευση της πυρκαγιάς, της πλημμύρας και της καταστροφής, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει αντιπλημμυρικά έργα σε βάθος πενταετίας συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ με τη συνδρομή της ΕΤΕπ. Για αυτό το λόγο είχα πρόσφατα επικοινωνία με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και τους αρμόδιους επιτρόπους. Έχει κάποια λογική να επικοινωνεί ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Βέμπερ, τον πιο σκληρό υποστηρικτή της εξόδου από το ευρώ και της ακραίας λιτότητας. Αυτόν πήρε τηλέφωνο για να μας σώσει, είπε ο πρωθυπουργός.

Χρειάζονται βαθιές τομές και σχεδιασμός για την άντληση των κονδυλίων από την ΕΕ, ανέφερε

Η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος προς τους πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη δείχνει έμπρακτα τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Αποτελεί μια πράξη δικαιοσύνης που καταπατήθηκε στα χρόνια της κρίσης, ανέφερε.

Το κοινωνικό μέρισμα

Η κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε η επιβολή μέτρων σκληρής λιτότητας δεν είναι αστάθμητο γεγονός όπως η φυσική καταστροφή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθούν όσοι χτυπήθηκαν περισσότερο. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και θυσιών από τον ελληνικό λαό σημείωσε απαριθμώντας την μείωση της ανεργίας, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σημείωσε ότι η χώρα βγήκε στις αγορές με καλύτερους όρους από το «πυροτέχνημα» του 2014 και ήδη προχωρά στο swap ομολόγων. Προχωράμε με σχέδιο και προσεκτικά βήματα για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα όχι με επικοινωνιακές πιρουέτες όπως το 2014 με το «κακόγουστο» success story.

Oι διανομές του υπερπλεονάσματος δείχνουν τις στρατηγικές μας στοχεύσεις, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Φέτος μοιράζονται 1,4 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι 600 εκατ. ευρώ. «Δεν θα το έλεγα φιλοδώρημα όπως το χαρακτήρισαν μερικοί».

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα ενώ χάρηκαν 3 εκατομμύρια Ελληνες χάρηκαν, κάποιοι στεναχωρήθηκαν και έβαλαν πλερέζες. «Πέρυσι καταψηφίσατε και μας καταγγείλατε στους θεσμούς. Δηλώσατε ότι η έκτακτη βοήθεια θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες τους λαού. Φέτος είστε πιο προσεκτικοί, ακολουθήσατε την στρατηγική της αποδόμης. Ψηφίζετε αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση δεν είναι αποτέλεσμα θετικής απόδοσης αλλά φοροεπιδρομής».  

Θύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε μέτρα 65 δισ. ευρώ και από αυτά τα 30 δισ. ευρώ ήταν φόροι. Παράλληλα, όπως είπε, κάποιοι δικαιολογούν ότι κάποιοι έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

«Εσείς φέρατε τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης», υποστήριξε και ρώτησε: Φέρατε 30 δισ. φόρους μεταξύ 2010-2015, γιατί δεν πιάσατε τους στόχους και βυθίσατε τη χώρα στην ύφεση». 

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι η αντιπολίτευση στέλνει «φίλους και συμβούλους» στο εξωτερικό για να δυσφυμίσουν την ελληνική οικονομία. «Αντί να δημιουργήσετε πρόβλημα στη χώρα καταντάτε γραφικοί».

Η χώρα καταφέρνει να έχει επιτυχίες. Βεβαιώθηκαν φόροι πάνω από 500 εκατ. ευρώ από την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και ήδη μπήκαν στα ταμεία 208 εκατ. ευρώ. Αυτά γίνονται κοινωνικό μέρισμα και δεν θα είχατε βάλει στο ταμείο γιατί θεωρείται την φοροδιαφυγή «νόμιμη και ηθική», κατήγγειλε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι βγαίνει στο εξωτερικό και δεν λέει ούτε μια κουβέντα ότι αμφισβητεί το πρόγραμμα που υλοποιεί η κυβέρνηση. «Οσο δεν το λέτε πείτε μας που θα βρείτε τη δυνατότητα να μειώσετε φόρους. Θα εξαπολύατε πογκρόμ σε ανελαστικές δαπάνες: υγεία, παιδεία, μισθοί και συντάξεις». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v