Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανθός: Έρχονται ρυθμίσεις για το φάρμακο

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως υπάρχουν στρεβλώσεις στο θέμα του φαρμάκου, τις οποίες επιχειρεί να επικοινωνήσει στους δανειστές.

Ξανθός: Έρχονται ρυθμίσεις για το φάρμακο

Νέες ρυθμίσεις για το φάρμακο αναμένονται μέσα στον Δεκέμβριο, ενόσω η κυβέρνηση επιδιώκει βελτιώσεις στη χρηματοδότηση της Υγείας και του φαρμάκου. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Ασθενών, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως υπάρχουν στρεβλώσεις στο θέμα του φαρμάκου, τις οποίες επιχειρεί να επικοινωνήσει στους δανειστές:

«Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών Υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για ανάγκη παρεμβάσεων διαρθρωτικού τύπου. Ανακοίνωσε πως θα δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιτροπή αξιολόγησης καινοτομίας στην Υγεία (ΗΤΑ), προκειμένου να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα.

Κρίσιμο ζήτημα -είπε- παραμένει το θέμα διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών φαρμάκων για όλες τις παθήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, αυτή την περίοδο ενισχύεται το όριο αγορών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.

Ελλείψεις

Απαντώντας σε σχόλια ασθενών πως σε νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων αλλά και στην πρόσφατη απειλή της Roche να βγάλει από τη θετική λίστα ογκολογικό φάρμακο, επισήμανε πως η πολιτική του υπουργείου Υγείας δεν εξαρτάται από το business plan καμίας εταιρείας.

Σημείωσε πως τα νέα φάρμακα λαμβάνουν πλέον τιμή μέσα σε τρεις μήνες. Διευκρίνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να διασφαλιστεί η καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, η οποία παραμένει δύσκολη για ανασφάλιστους και ασφαλισμένους.

Διαπραγμάτευση

Ανέδειξε τον ρόλο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας πως πέτυχε μία πολύ καλή συμφωνία με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν φάρμακα για την ηπατίτιδα C.

Το έργο της Επιτροπής -τόνισε- συνεχίζεται και σε άλλες παθήσεις, ενώ λαμβάνονται υπόψη καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Ξανθός εκτίμησε πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο επούλωσης πληγών στον χώρο της Υγείας και πως καλύπτονται όλες οι ανάγκες, με τη διάθεση των λιγοστών διαθέσιμων πόρων και με τη σκληρή δουλειά όλων μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v