Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημητρίου: Σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα η Πολωνία

Στον τομέα του εμπορίου το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Πολωνία ανήλθαν σε € 398 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 11,6%, ενώ οι εισαγωγές από την χώρα διαμορφώθηκαν σε περίπου 622 εκατ. ευρώ.

Παπαδημητρίου: Σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα η Πολωνία

Η Πολωνία είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα και οι διμερείς μας σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω σε διαφόρους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι τρέχουσες προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη βελτίωση, επέκταση και εμβάθυνση των υφισταμένων οικονομικών σχέσεών μας, δήλωσε ο Δ. Παπαδημητρίου σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Ελληνο-Πολωνικό Φόρουμ Καινοτομίας

Οπως τόνισε ο Υπουργός, στον τομέα του εμπορίου, το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Πολωνία ανήλθαν σε € 398 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 11,6%, ενώ οι εισαγωγές από την Πολωνία σε περίπου € 622 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 15,5%.

Η σταδιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία, κατά περίπου € 30 εκ. το 2015 και κατά € 41,5 εκ. το 2016, συνιστά ένδειξη των δυνατοτήτων περαιτέρω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και των θετικών προοπτικών της εμπορικής μας δραστηριότητας στην πολωνική αγορά. Ως αξιοσημείωτο εξάλλου γεγονός πρέπει να τονισθεί ότι κατά το 2016 ο συνολικός όγκος διμερούς εμπορίου υπερέβη για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (€ 1,02 δισ. ευρώ).

Στον τομέα των επενδύσεων, στηρίζοντας τις οικονομικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στη Πολωνία, οι οποίες υπολογίζονται σε € 42,2 εκ. ευρώ το 2015, χαιρετίζουμε τις πολωνικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ οι Άμεσες Επενδύσεις της Πολωνίας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε € 600.000 το 2015. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων, στηρίζοντας την παραγωγική βάση της χώρας, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως: Τουρισμό, Ενέργεια, Πληροφορική & Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανία, Τομέα Υγείας, Περιβαλλοντική Διαχείριση, Υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας, και Ακίνητη Περιουσία.

Πέραν των υφιστάμενων ευκαιριών για πολωνικές επιχειρήσεις, υπάρχει επίσης δυνατότητα επενδυτικής δραστηριότητας ιδιωτών στον τομέα των ακινήτων, και ειδικότερα στον υποκλάδο της θερινής κατοικίας.

Η Ελλάδα είναι προτιμώμενος προορισμός Πολωνών επισκεπτών, με περίπου 750.000 αφίξεις ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμώντας τη συνεχή προτίμηση για τη φιλοξενία της χώρας μας, προσδοκούμε περαιτέρω αύξηση της εισροής Πολωνών επισκεπτών, λαμβανομένης υπόψη της ύπαρξης και των εξειδικευμένων υπηρεσιών τουρισμού, όπως εκπαιδευτικού, ιατρικού, αθλητικού, συνεδριακού, θρησκευτικού, γαστρονομίας κλπ.

Στο γενικότερο πλαίσιο των εκατέρωθεν προσπαθειών ενίσχυσης των ελληνο-πολωνικών διμερών οικονομικών σχέσεων, για συντονισμό σε κρατικό επίπεδο, καθώς και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού, εντάσσεται η υπογραφή του "Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στο Πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας", μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, στη Βαρσοβία τον Νοέμβριο 2016, με το οποίο προβλέπονται ανταλλαγή επισκέψεων, μελέτη βέλτιστων πρακτικών, διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και σε πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών, δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Συναφώς, κατά τις ενταθείσες ελληνο-πολωνικές επαφές το 2016 και το 2017 έχει προταθεί, τόσο από πολωνικής όσο και από ελληνικής πλευράς, η από κοινού υποστήριξη διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών ιδιαίτερα σε τομείς ΜΜΕπιχ., νεοφυών επιχειρήσεων, ναυτιλίας, ενέργειας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υποδομών (όπως, ενδεχομένως, με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πολωνικό πρόγραμμα επενδύσεων), τουρισμού, μεταφορών, και μηχανολογικού εξοπλισμού. Έχει, επίσης, τονισθεί το ειδικότερο ενδιαφέρον ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον ναυτιλιακό / ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ενδεχομένως και με ενεργότερη πολωνική συμμετοχή στην ετήσια διεθνή έκθεση "Ποσειδώνια".

Άξιο λόγου είναι, βεβαίως, και το γεγονός της ελληνο-πολωνικής συνεργασίας σε τεχνολογίες και εμπορικές εφαρμογές διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι τον Δεκέμβριο 2016 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της ΕΒΙΔΙΤΕ / Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών και της αντίστοιχης πολωνικής SPACE PL, με έντονο, από όλους τους εμπλεκόμενους, ενδιαφέρον ανάπτυξης συνεργασιών αρχικά σε τομέα τεχνολογιών διαστήματος και, εν συνεχεία, σε ζητήματα μεταφοράς τεχνολογίας σε τομέα ναυτιλίας.

Σήμερα, η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα της Α.Ε. του Προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατίας, κ. Andrzej Duda αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω προώθηση και σύσφιγξη ελληνο-πολωνικών σχέσεων. Εν προκειμένω, το ιδιαίτερης βαρύτητας αυτό γεγονός, της επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου, υπογραμμίζει τη βούληση και της πολωνικής πλευράς για ενδυνάμωση επαφών και συνεργασιών εν όψει συμπλήρωσης 100 ετών από έναρξης των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων κατά το έτος 2019.

Σε αυτό το πνεύμα, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση του Ελληνο-Πολωνικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο "Πράσινες Καινοτόμες Τεχνολογίες: Ένα Ισχυρό Εργαλείο Συνεργασίας", με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Πολωνίας και της Ελλάδας σε τομείς, μεταξύ άλλων, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας / ΑΠΕ, μεταφορών και αεροδιαστημικής τεχνολογίας, με παράλληλη διερεύνηση προοπτικών επέκτασης και σε άλλους τομείς, δήλωσε ο Υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v