Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσοδα 2,74 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται το 2018

Περί τα 4,74 δισ. ευρώ έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων από 52 διαγωνισμούς που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018. Ο ρόλος του υπερταμείου.

Εσοδα 2,74 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται το 2018

Τα 2,74 δισ. ευρώ προβλέπεται πως θα φτάσουν τον επόμενο χρόνο τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν περίπου 2 δις. ευρώ από διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν εντός του 2018, άλλα 613 εκατ. ευρώ από διαγωνισμούς που έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές, αλλά η πρώτη δόση θα καταβληθεί του χρόνου και 112 εκατ. ευρώ από δόσεις προηγούμενων συμφωνιών ιδιωτικοποιήσεων.

Στον προϋπολογισμό επισημαίνεται πως από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει 52 ιδιωτικοποιήσεις από τις οποίες το δημόσιο έχει αντλήσει 4,74 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως έχει λαμβάνειν άλλα τόσα μέσω της οριστικής υπογραφής συμβάσεων, δόσεων, συμφωνιών για κατανομή κερδών, κλπ. Συγκεκριμένα, «κατά τη λειτουργία του Ταμείου από το 2011 έως και το 2017: α) υλοποιήθηκαν 38 έργα αποκρατικοποιήσεων με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας 7.757,49 εκατ. ευρώ και β) εισπράχθηκαν - σε ταμειακή βάση-έσοδα από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 4.737,677 εκατ. ευρώ». Στους άλλους 14 διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη δεν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές.

Όπως αναφέρεται, βρίσκονται σε εξέλιξη οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων:

• η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ (εταιρείες συντήρησης τροχαίου υλικού ΟΣΕ)
• η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
• η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου, Πύλου, Θεσσαλονίκης (Αρετσού, Καλαμαριά) και Αλίμου.

Για το τελευταίο διάστημα επισημαίνεται πως:

• Ολοκληρώθηκε το 2016 ο διαγωνισμός για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Το συνολικό τίμημα ύψους 45 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε το 2017.
• Η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 έτη ολοκληρώθηκε εντός του 2017 με αντίτιμο ύψους 1.234 εκατ. ευρώ. Επιπλέον του τιμήματος των 1.234 εκατ. ευρώ, θα καταβάλλεται ετήσιο τέλος παραχώρησης της τάξεως των 22,9 εκατ. ευρώ για 40 έτη.
• Ολοκληρώθηκε η επέκταση της σύμβασης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» και αναμένεται η 1η δόση εντός του 2017.
• Ολοκληρώθηκε η αξιοποίηση επιλεγμένων ακινήτων και εκτάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Ο διαγωνισμός της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, οπότε και αναμένεται να εισπραχθεί το αντίστοιχο τίμημα.
• Αναμένεται το τέλος της διαδικασίας πλήρωσης των αναβλητικών αιρέσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ. Η πρώτη δόση του τιμήματος αναμένεται να καταβληθεί το 2018.
• Ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης και το τίμημα θα καταβληθεί στις αρχές του 2018.
• Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και το τίμημα θα καταβληθεί το 2018.

Για το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) στο κείμενο του προϋπολογισμού τονίζεται πως ο ρόλος του "είναι σημαντικός".

«Κάτω από την στέγη της εξάλλου, έχουν ενταχθεί δημόσιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κομβικούς τομείς της εθνικής οικονομίας οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις επενδυτικές και καταναλωτικές αποφάσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και άλλα κρίσιμα μεγέθη όπως η ιδιωτική κατανάλωση, ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, η απασχόληση, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η εν γένει ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, υπό την διαχείριση της εταιρείας έχει ενταχθεί ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος είναι ικανός να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη τοπικών ή ευρύτερων οικονομιών κλίμακας με στόχο τη γενικότερη ανάπτυξη», αναφέρεται

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v