Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες λίστες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Στη Βουλή κατατέθηκαν πέντε λίστες υποθέσεων φοροδιαφυγής αλλά και νέα λίστα με ονόματα 100 περίπου επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου. Τα αδύνατα σημεία. Ποιες περιπτώσεις ξεχωρίζουν. Ολα τα ονόματα.

Νέες λίστες για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Αν η φοροδιαφυγή κυμαίνεται πράγματι στην Ελλάδα από 6% έως 9% του ΑΕΠ όπως αναφέρουν μελέτες και μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων χάνονται κάθε χρόνο έως και 1,5 δισ. ευρώ, ο δρόμος τον οποίο πρέπει να διαβεί ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι μακρύς και οι στόχοι εξαιρετικά δύσκολοι.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ως συνοδευτικό υλικό του προϋπολογισμού 2018 αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου το 2016, αντίστοιχα στοιχεία για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου καθώς και τα αποτελέσματα ελέγχων για παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας.

Θα μπορούσαν να είναι εντυπωσιακές. Είναι όμως ελλιπείς. Στους διάφορους καταλόγους πιθανών φοροφυγάδων (έχουν ασκηθεί προσφυγές σε πολλές περιπτώσεις), αποτυπώνονται 2.158 υποθέσεις. Ονόματα και ΑΦΜ δεν υπάρχουν, απλώς περιπτώσεις. Αναγράφοντα τα ποσά φόρων και προστίμων που επιβλήθηκαν, πουθενά όμως το πόσα εισπράχθηκαν.

Στη λίστα με τους ύποπτους για τέλεση τελωνειακών αδικημάτων, αντίθετα (όλη η λίστα για το λαθρεμπόριο καυσίμων στη Βουλή, για να τη δείτε πατήστε εδώ), υπάρχουν ονόματα περίπου 100 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων τα οποία φέρονται να έχουν εμπλοκή σε υποθέσεις λαθρεμπορίου (στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ασκηθεί προσφυγές) στη διάρκεια του 2016, χωρίς να είναι γνωστή η κατάληξη των υποθέσεων, ούτε βέβαια να προκύπτει από κάπου, πόσα από τα πρόστιμα και τους φόρους που επιβλήθηκαν έχουν εισπραχθεί.

Η μνημονιακή δέσμευση έχει ικανοποιηθεί με την κατάθεση των συγκεκριμένων καταλόγων (προβλέπεται από διάταξη νόμου του 2013 και πρόσφατα τα στοιχεία ζητήθηκαν από την ΑΑΔΕ με απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου), ουσιαστικές απαντήσεις, όμως, στα ερωτήματα για τα αποτελέσματα πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στο ταμείο δεν υπάρχουν.

Στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι ελεγκτές επέβαλαν συνολικά φόρους και πρόστιμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ ενώ για αυτές του λαθρεμπορίου πάνω από 350 εκατ. Για τις εισπράξεις, άγνωστο. Όπως άγνωστοι είναι και οι λόγοι για τους οποίους η λίστα του λαθρεμπορίου έχει ονοματεπώνυμα, ενώ της φοροδιαφυγής όχι.

Λαθρεμπόριο

Στη συγκεκριμένη λίστα αποτυπώνονται 44 περιπτώσεις. Ξεχωρίζει η υπόθεση του πλοιοκτήτη του Αγία Ζώνη Ι και Αγία Ζώνη ΙΙ, η οποία έχει καταγραφεί το 2016, πολύ πριν τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου που προκάλεσε την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Αναφορά υπάρχει και στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ Α.Ε, με ένα πρόστιμο 37,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αποτυπώνεται στη λίστα ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Για την υπόθεση (χρονολογείται από το 2009), η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στη συγκεκριμένη λίστα δεν φωτογραφίζονται αλλά καταγράφονται πλήρως ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ και διευθύνσεις κατοικιών ή και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 96 φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, χρυσού, ακόμη και φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη λίστα προκύπτει για παράδειγμα ότι σε βάρος του πλοιοκτήτη Κουντούρη, άλλων 5 συνεργατών του καθώς και στις 2 εταιρείες που ανήκουν τα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ», καθώς και της εταιρίας πετρελαιοειδών του πλοιοκτήτη επιβλήθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, φόροι, τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων. Οι 6 εμπλεκόμενοι και οι 3 εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμόδιου Τελωνείου.

Φοροδιαφυγή

Πέντε διαφορετικές λίστες αποτυπώνουν πληθώρα ελέγχων. 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με κατηγορίες μεγάλης φοροδιαφυγής και συνολικούς φόρους και πρόστιμα 2,2 δισ. ευρώ, στη μία λίστα, 342 υποθέσεις επιχειρήσεων με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ 604,3 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη, 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, στην τρίτη.

Τα πρόστιμα και οι φόροι για πλαστά και εικονικά φθάνουν τα 153,7 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν ανέρχονται σε 297,9 εκατ. ευρώ. Στην τέταρτη λίστα, καταγράφονται αριθμητικά 165 επιχειρήσεις στις οποίες μπήκε λουκέτο το 2016 λόγω φοροδιαφυγής.

Στα πιο φρέσκα στοιχεία, για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, καταγράφονται οι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Αριθμητικά 16.640 υποθέσεις με βεβαίωση φόρων και προσαυξήσεων 2,6 δισ. ευρώ και εισπραξιμότητα η οποία με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν κυμαίνεται πέριξ του 15%!

Στην έκθεση της ΑΑΔΕ (μπορείτε να τη δείτε εδώ), τμήμα της οποίας αποτελούν οι διάφορες λίστες, αποτυπώνεται η εντατική πίεση που ασκείται με κάθε τρόπο στους φορολογούμενους για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πέρυσι, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έστειλαν 742.922 email σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ύψους 670 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, περίπου έξι στους δέκα ή συνολικά 442.711, μετά το «γράμμα» συμμορφώθηκαν και πλήρωσαν 274 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v