Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ξαφνικό «μπόνους» για τα stress tests

Η προφορική ενημέρωση από SSM ότι θα προσμετρηθούν στην άσκηση προσομοίωσης οι πωλήσεις assets που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του stress test. Μόνο το ελληνικό ρίσκο θα στρεσάρει ο επόπτης. Τα σχέδια των τραπεζών.

Τράπεζες: Ξαφνικό «μπόνους» για τα stress tests

«Γκάζι» στα πωλητήρια χαρτοφυλακίων δανείων και θυγατρικών πατούν οι τράπεζες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σχετικές συναλλαγές ως τον προσεχή Μάιο, όταν αναμένεται να τελειώσει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Παρότι η μεθοδολογία της πανευρωπαϊκής άσκησης (σ.σ. το ελληνικό σκέλος θα διεξαχθεί νωρίτερα, λόγω της λήξης του προγράμματος) έχει οριστικοποιηθεί και προβλέπει τη διεξαγωγή της με στατικό μοντέλο, οι τράπεζες έχουν ενημερωθεί προφορικά από τον επόπτη ότι οι συναλλαγές, που θα ολοκληρωθούν ως το τέλος της άσκησης θα συνυπολογιστούν στα αποτελέσματά της.

Με βάση τη μεθοδολογία, όπως οριστικοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, η άσκηση θα «στρεσάρει» τα στοιχεία ισολογισμού που θα εμφανίσουν στις 31 Δεκεμβρίου 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Όπως, όμως, αποκάλυψε η διοίκηση της Εθνικής στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, ο επόπτης θα συνυπολογίσει, κατ' εξαίρεση, τις κινήσεις απομόχλευσης που θα έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. διενέργεια της συναλλαγής). Αν αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της άσκησης ή στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP) που θα ακολουθήσει, δεν έχει διευκρινισθεί.

Περισσότερες πληροφορίες θα λάβουν πιθανώς οι τραπεζίτες τις αμέσως προσεχείς ημέρες καθώς θα επισκεφθούν την Αθήνα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού από τις δύο διευθύνσεις που θα τρέξουν το stress test.

Εφόσον δοθεί ο κατ' εξαίρεση συνυπολογισμός των ολοκληρωμένων συναλλαγών στο stress test, θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την Εθνική αλλά και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Τα «ώριμα» πωλητήρια της Εθνικής

Η Εθνική αναμένει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση της σερβικής θυγατρικής της. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της πώλησης της Banca Romaneasca και του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής (ως τα τέλη Φεβρουαρίου). Από τις τρεις παραπάνω κινήσεις αναμένει ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων κατά 190 μονάδες βάσης.

Επιπρόσθετα, η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μειώσει το ελληνικό ρίσκο της τράπεζας, που είναι και αυτό που θα «στρεσάρει» ο επόπτης καθώς οι διεθνείς δραστηριότητες στη συγκεκριμένη άσκηση μπαίνουν σε δεύτερο φόντο.

Η Εθνική προγραμματίζει επίσης να ολοκληρώσει ως τον Μάιο την πώληση δύο χαρτοφυλακίων δανείων. Το πρώτο θα αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας περίπου 3 δισ. Εξ αυτών περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα είναι εντός ισολογισμού, επομένως η πώλησή τους θα μετρήσει στο stress test.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει εντός του πρώτου τριμήνου του 2018. Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο αφορά σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις και στόχος είναι να ολοκληρωθεί ως τον Μάιο. Η Εθνική δεν έχει παράσχει στοιχεία για το ύψος του χαρτοφυλακίου.

Οι αθόρυβες κινήσεις της Alpha Βank

Αντίστοιχα, η Alpha αναμένεται να ολοκληρώσει πριν το stress test τη μεταβίβαση δύο χαρτοφυλακίων δανείων στη Ρουμανία (σ.σ. ο διαγωνισμός έχει σχεδόν ολοκληρωθεί) καθώς και την πώληση άλλων δύο χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα.

Το πρώτο, ονομαστικής αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ, αφορά σε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις (project Venus), εκ των οποίων περίπου 1 δισ. ευρώ είναι δάνεια εντός ισολογισμού. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει να τρέχει τις επόμενες ημέρες, με την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών να έχει προγραμματισθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το δεύτερο αφορά σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις και στόχος είναι να έχει πωληθεί ως τον Μάιο.

Μπαράζ κινήσεων από Πειραιώς

Η Πειραιώς, από την πλευρά της, υπολογίζει στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Avis Hellas και πιθανώς στην πώληση ως τον Μάιο του σχήματος Attica-HSW, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την περαιτέρω μείωση της θέσης της στο εξωτερικό.

Στο εσωτερικό μέτωπο άνοιξε το Data Room για την πώληση/τιτλοποίηση δανείων περίπου 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επί των οποίων έχει ενέχυρα σε ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (project AMOEBA). Ο προγραμματισμός προβλέπει κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (project Arctos), εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι εντός ισολογισμού.

Τέλος, η Eurobank ολοκληρώνει τη μεταβίβαση της ρουμανικής θυγατρικής της, ενώ προγραμματίζει την πώληση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, εντός του 2018, χωρίς να έχει διευκρινίσει αν στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή ως το τέλος του stress test.

Επιπρόσθετα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των δανείων της Euromedica από Alpha, Eurobank και Εθνική, ενώ ως τον Μάιο οι τράπεζες προσδοκούν να έχει ολοκληρωθεί και η πώληση των Νηρεύς και Σελόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v