Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Σταθεροί οι στόχοι για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πρέπει να υποχωρήσουν στο τέλος του 2019 στα 13,1 δισ. Η ΕΤΕ θα βγάλει προς πώληση, εντός του α' τριμήνου του 2018, χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

ΕΤΕ: Σταθεροί οι στόχοι για μείωση των «κόκκινων» δανείων

Σταθερούς διατήρησε η Εθνική τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων κατά την επόμενη διετία, με βάση όσα ανέφερε η διοίκησή της στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

Κατά τη διαδικασία επικαιροποίησης των πλάνων, η Εθνική δεν προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές. Έτσι, βασικός στόχος παραμένει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) να υποχωρήσουν στο τέλος του 2019 στα 13,1 δισ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans -NPLs) να πέσουν, στον ίδιο χρονικό ορίζοντα, στα 7,7 δισ. ευρώ.

Η Εθνική έχει πιάσει ήδη τον στόχο της φετινής χρονιάς, ο οποίος προβλέπει μείωση των NPEs στα 18 δισ. Στις 30 Σεπτεμβρίου, το ύψος των NPEs της τράπεζας διαμορφωνόταν στα 18,1 δισ. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. χάρη σε διαγραφές (0,1 δισ.) και ρυθμίσεις.

Στο τρέχον τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να διενεργηθούν υψηλότερες λογιστικές διαγραφές, κίνηση που σε συνδυασμό με την καλύτερη πορεία των ρυθμίσεων θα οδηγήσει τα NPEs σε χαμηλότερα επίπεδα από τον στόχο των 18 δισ.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο (Σεπτέμβριος 2016 με Σεπτέμβριο 2017), η τράπεζα μείωσε τα NPEs κατά 1,5 δισ. ευρώ, χάρη κυρίως στις διαγραφές δανείων. Για το 2018, ο στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα επιτευχθεί κατά τουλάχιστον 60% μέσω των πωλήσεων.

Η Εθνική θα βγάλει προς πώληση, εντός του α' τριμήνου της επόμενης χρονιάς, χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr. Εξ αυτών, κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ δεν έχουν διαγραφεί λογιστικά και επομένως ενδεχόμενη πώλησή τους θα μειώσει ισόποσα τα NPEs.

Αργότερα μέσα στη χρονιά, θα βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις, για το οποίο η διοίκηση της τράπεζας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v