Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παναγιωτάκης: Γιατί δεν ανοίγει η αγορά ηλεκτρισμού

Ευθύνες σε κυβέρνηση, δανειστές και εναλλακτικούς παρόχους επέρριψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ για το μη άνοιγμα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Μόλις 244.000 πελάτες έφυγαν από τη δημόσια εταιρία, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο το στόχο της μείωσης κατά 50% του μεριδίου της στη λιανική.

Παναγιωτάκης: Γιατί δεν ανοίγει η αγορά ηλεκτρισμού

Αιχμές κατά της κυβέρνησης, των θεσμών και των ανεξάρτητων προμηθευτών αφήνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης για τη συμφωνία ανοίγματος της αγοράς λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Παναγιωτάκης στην πρώτη μέρα του διήμερου συνεδρίου του ΙΕΝΕ με θέμα «Ενέργεια και Ανάπτυξη» επιδίωξε να παρουσιάσει τα επιχειρήματα της δημόσιας εταιρίας για τη διατήρηση των υψηλών μεριδίων της στην προμήθεια. Ο ίδιος μάλιστα με την ομιλία του έκανε λόγο για «στρεβλώσεις» στην αγορά και από τα βέλη του δεν ξέφυγαν ούτε καν οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

Ήταν δε, τόσο κατηγορηματικός σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται το 2019 να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ποσοστού της εταιρίας στην προμήθεια κάτω από το 50%». Έβαλε ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό στο «κάδρο» τους χειρισμούς του υπουργείου ΠΕΝ και των θεσμών, όπως επίσης και με άλλη δήλωση του επισημαίνοντας πως το «άνοιγμα της λιανικής θα έπρεπε να μείνει μακριά από τις διαπραγματεύσεις». Πρότεινε δε, το ριζικό ανασχεδιασμό της προμήθειας με τη συμμετοχή όλων.   

Ο πρόεδρος επανέφερε το πάγιο αίτημα του επιρρίπτοντας με τον τρόπο ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη αποδοχή της πρότασης της ΔΕΗ ώστε η μείωση του μεριδίου της να γίνει αναλογικά σε όλες τις κατηγορίες των πελατών της. Η αναφορά του ήταν πως η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει όσο «η δημόσια επιχείρηση έχει τους ευάλωτους πελάτες, τους αγρότες και τους οφειλέτες».

Κατά τον ίδιο η μείωση 50% του ποσοστού της εταιρίας στην προμήθεια, για να έχει αποτέλεσμα και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθούν 4,5 εκατομμύρια πελάτες της στους ανταγωνιστές κι ενώ μέχρι τώρα έχουν φύγει προς τους εναλλακτικούς παρόχους γύρω στους 244.000, ποσοστό στο συνολικό πελατολόγιο της δημόσιας επιχείρησης μόλις 3,3%.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παναγιωτάκης άφησε αιχμές και κατά των προμηθευτών όσον αφορά τον τρόπο δραστηριοποιήσης τους στην προσέλκυση πελατών: «Δεν έχω υπόψη μου κάποιο business plan των εναλλακτικών παρόχων για να κερδίσουν πελάτες».

Καυστικός ήταν και ως προς το ΝΟΜΕ. Όπως είπε, «ακόμη και με την τιμή των 44 ευρώ ανά MWh που διαμορφώθηκε στην τελευταία δημοπρασία οι εναλλακτικοί πάροχοι αγόρασαν φθηνότερα 20% κάτω από την Οριακή Τιμή του Συστήματος».

Οι θεσμοί μπήκαν στο στόχαστρο του προέδρου της δημόσιας εταιρίας και ως προς το γεγονός της μη συμμετοχής της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις για την αγορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο «θα έπρεπε να εμπλακεί και η γενική διεύθυνση Ενέργειας», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι υπήρχε σκοπιμότητα ως προς τη μη εμπλοκή της συγκεκριμένης υπηρεσίας και την επιλογή να αναμειχθεί μόνο η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v