Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές των δικαστικών για το πόθεν έσχες

Απορρίφθηκε το αίτημα του Δημοσίου να αναβληθεί η εκδίκαση των αιτήσεων ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης από τις δικαστικές ενώσεις. Προσεχώς η απόφαση του ΣΤε.

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές των δικαστικών για το πόθεν έσχες

Προσεχώς αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της νέας υπουργικής απόφασης για την υποβολή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες.

Σε εμβόλιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου συζητήθηκαν σήμερα οι προσφυγές έξι δικαστικών ενώσεων με τις οποίες ζητούν την ακύρωση της επίμαχης υπουργικής απόφασης.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλλόπουλος) οι δικηγόροι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών ζήτησαν την αναβολή εκδίκασης των αιτήσεων ακυρώσεως εν όψει της νέας νομοθετικής ρύθμισης για το πόθεν έσχες, μετά την απόφαση (2649/2017) της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ο κ. Σακελλαρίου απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι έπρεπε να είχε υπογραφεί η νέα υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες προσαρμοσμένη στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και αφού δεν έχει αυτό υλοποιηθεί πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό σύμφωνα με την αρχή της χρηστής διοίκησης.

Οι νομικοί παραστάτες των δικαστικών ενώσεων υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι η νέα υπουργική απόφαση πάσχει από ασάφεια καθώς αναγκάζει τους υπόχρεους σε υποβολή δηλώσεων να αναγράφουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε δύο σημεία (πίνακες 7 και 9) χωρίς αυτό να αιτιολογείται.

Από την πλευρά τους οι νομικοί παραστάτες του δημοσίου τόνισαν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, η οποία θα είναι προς την κατεύθυνση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (2649/2017), ενώ σημείωσαν ότι η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) αποτελεί ζητούμενο στο πλαίσιο του μνημονίου και συνδέεται με την αξιολόγηση της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ν. Σακελλαρίου κατέστησε σαφή τη δυσαρέσκειά του «Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχουν δικαστήρια στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v