Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στις αποφάσεις για απεργία

Έτοιμες οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, τονίζουν στελέχη του υπουργείου. Αλλάζει μόνο το ποσοστό της απαιτούμενης απαρτίας για την απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τι αλλάζει στις αποφάσεις για απεργία

Αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων στις επιχειρήσεις προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα, σηματοδοτώντας έτσι την πρόθεση του υπουργείου να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτιστεί η σχετική διάταξη και ενδέχεται να κατατεθεί στη βουλή το επόμενο διάστημα.

Η διάταξη προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για τη λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου.

Πρόκειται για επί τα χείρω αλλαγή του γνωστού, εμβληματικού συνδικαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το 1982, 1264 και συγκεκριμένα του άρθρου 8, όχι όμως για το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά για τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα σωματεία δηλαδή εργαζομένων ανά επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο αυτό προβλέπει ότι για να λάβει απόφαση η συνέλευση των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Αν δεν υπάρχει απαρτία κατά την πρώτη συζήτηση, συγκαλείται νέα συνέλευση μέσα σε δύο (2) μέχρι δεκαπέντε (15) μέρες, κατά την οποία απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τετάρτου (1/4) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Εάν δεν υπάρξει απαρτία κατά τη δεύτερη συνέλευση, συγκαλείται μέσα σε δύο (2) μέχρι δεκαπέντε (15) μέρες τρίτη, κατά την οποία είναι αρκετή η παρουσία του ενός πέμπτου (1/5) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Απαγορεύεται η συμμετοχή στις Συνελεύσεις και στις ψηφοφορίες με οποιουδήποτε είδους εξουσιοδότηση.

Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει πάντοτε με ψηφοφορία, ποτέ όμως δια βοής. Είναι μυστική κάθε ψηφοφορία που αναφέρεται σε εκλογές διοικητικού συμβουλίου, ελεγκτικής και εφορευτικής επιτροπής και αντιπροσώπων σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια οργάνωση, επιλογή δευτεροβάθμιας οργάνωσης για αντιπροσώπευση στην τριτοβάθμια, θέματα εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση, έγκριση λογοδοσίας, προσωπικά ζητήματα και κήρυξη απεργίας. Οι αποφάσεις της Συνέλευσης, αν δεν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό, λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία των παρόντων.

Σε κάθε άλλη περίπτωση μυστικής ψηφοφορίας, αν για την απαρτία της Συνέλευσης είναι αρκετή η παρουσία ως και του ενός τετάρτου (1/4) των μελών, είναι δε παρόντα τόσα μέλη όσα να καλύπτουν τον ελάχιστο αυτόν αριθμό, απαιτείται πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρόντων.

Απόφαση Συνέλευσης μπορεί να ακυρωθεί, αν στη Συνέλευση παραβρέθηκαν πρόσωπα που δεν ήταν μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης και η παρουσία τους μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Αίτηση για την αναγνώριση ακυρότητας απόφασης Συνέλευσης υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη λήξη της Συνέλευσης στο Ειρηνοδικείο της περιφέρειας που εδρεύει η συνδικαλιστική οργάνωση. Η σχετική αίτηση πρέπει να υποβάλλεται για τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις από το 1/50 τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και για τις λοιπές αποκλειστικά από οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση που μετέχει, οικονομικά τακτοποιημένη, κατά τη συζήτηση της αίτησης. Η απόφαση του Ειρηνοδικείου είναι δυνατό να εκκληθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο μέσα σε δέκα μέρες από την επίδοσή της.

Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτισόγλου έχει ξεκαθαρίσει ότι προκειμένου η ελληνική πλευρά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τρίτης αξιολόγησης, απαιτείται μόνο η αλλαγή της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία για την απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων και ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική διάταξη θα προβλέπει ότι για να ληφθεί απόφαση απεργίας σε πρωτοβάθμιο σωματείο, θα πρέπει να συμμετέχει το 1/2 (από το 1/3 που ισχύει σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη. Μάλιστα, σημειώνουν ότι σε επιχειρήσεις με μεγάλη διασπορά ανά την επικράτεια είναι πιθανό να γίνει ανέφικτη στην πράξη η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση. Για τη διεξαγωγή πανελλαδικής ψηφοφορίας θα απαιτείται να στηθούν κάλπες σε όλες τις τοπικές μονάδες μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, κάτι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο. Σε αυτό το στάδιο, ενδέχεται για να ληφθεί μια απόφαση για απεργία να πρέπει να παρέμβει τελικά και το δευτεροβάθμιο ή ακόμη και το τριτοβάθμιο σωματείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v