Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σφραγίζεται» Παρασκευή η συμφωνία για λιγνίτες

Την ερχόμενη Παρασκευή κλείνουν και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, τόνισε ο Γ. Σταθάκης, μετά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. «Κλείδωσε» η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Κατατέθηκε η πρόταση για τη ΔΕΠΑ.

«Σφραγίζεται» Παρασκευή η συμφωνία για λιγνίτες

Την εκτίμηση ότι την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα κλείσει και τυπικά η συμφωνία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έκανε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων». Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευή της δεύτερης, καθώς και για τις δύο της Μεγαλόπολης.

Ο κ. Σταθάκης εκτιμά ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας την Παρασκευή, ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από την DG COMP.

Ανοικτά παραμένουν, εκτιμώντας όμως ότι θα κλείσουν μέχρι την Παρασκευή, τα αντισταθμιστικά μέτρα. Οπως εξήγησε, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες λειτουργίας αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔEH να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό.

Ο υπουργός, ερωτηθείς για τις θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες, υποστήριξε ότι θα υπάρχει όρος στον διαγωνισμό για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Εξάλλου στα αντισταθμιστικά μέτρα μένουν ανοικτά τα αιτήματα για αύξηση των ωρών λειτουργίας και των λιγνιτικών μονάδων της Καρδιάς και τη μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

Η πρόταση για ΔΕΠΑ

Εξάλλου ο κ. Σταθάκης έκανε γνωστό ότι το ΥΠΕΝ κατέθεσε και πρόταση για τον περιορισμό του ρόλου της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου. Επιβεβαίωσε ότι η πρόταση είναι η ΔΕΠΑ να αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και να αποκτήσει εξ ολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα θα συζητηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος της εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v