Βολές Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου προς ΕΚΤ

Η άρνηση της ΕΚΤ να παρέχει στοιχεία έχει προκαλέσει την ενόχληση του ΕΕΣ. Η έκθεση για την Ελλάδα εξετάστηκε στο ευρωκοινοβούλιο, με την Κομισιόν να δεσμεύεται να υλοποιήσει όλες τις προτάσεις που περιλαμβάνει.

Βολές Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου προς ΕΚΤ

Σαφής είναι η ενόχληση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) για το ότι η ΕΚΤ δεν δίνει στοιχεία προκειμένου να διεξάγει τις έρευνές του. Φάνηκε ακόμα μια φορά σήμερα, στη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή την έκθεση για την Ελλάδα, η οποία είχε σαφείς αιχμές για τους σχεδιασμούς και τα πεπραγμένα της Κομισιόν.

Δηκτικός ήταν ο B. T. Muguruza του ΕΕΣ απέναντι στη στάση της ΕΚΤ. Θύμισε ότι το ίδιο είχε πράξει πέρυσι σε αντίστοιχη έρευνα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Κέντρου για τον SSM. Αναζητούμε τρόπους να ξεμπλοκάρουμε αυτή την κατάσταση και αν χρειαστεί, πώς να αμυνθούμε του ελεγκτικού μας ρόλου, τόνισε.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν χαιρέτισε την έκθεση, η οποία, όπως θύμισε, αφορά τα δύο πρώτα προγράμματα. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή σε προτάσεις και αποδέχεται όλες τις εισηγήσεις του ΕΕΣ, τις οποίες προτίθεται να εφαρμόσει στο σύνολο έως τα τέλη του 2018. Θύμισε ότι ήδη έχουν καλυφθεί πολλά από τα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Κέντρου.

Εδωσε δύο παραδείγματα:

Α) αυτό που αφορά την προτεραιοποίηση των στόχων. Όπως είπε, πριν υπογραφεί MoU, πάντα υπάρχει συμφωνία με την ελληνική πλευρά σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρχει ιδιοκτησία. Αν και κάποιοι όροι είναι αρχικά γενικοί, στη συνέχεια εξειδικεύονται. Ορισμένα μέτρα χαρακτηρίζονται πλέον «βασικά παραδοτέα» για να δίνεται έμφαση.

Β) υπάρχει βοήθεια στη χώρα, προκειμένου να διαχειριστεί τις δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη διοικητική ικανότητα, με μέτρα όπως η Task Force.

Σημείωσε δε ότι όλα τα MoU έγιναν υπό την πλήρη συμφωνία των εμπλεκόμενων θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v