Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμελητηριακές εκλογές: Ποιοι διεκδικούν εκλογή και ποιοι την επανεκλογή

Αρχίζουν από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των επιμελητηρίων. Ποιοι επανεκλέγονται χωρίς αντίπαλο. Ποια πρόσωπα αποχώρησαν. Τι αλλάζει στα επιμελητήρια.

Επιμελητηριακές εκλογές: Ποιοι διεκδικούν εκλογή και ποιοι την επανεκλογή

Άλλη μία εκλογή, η οποία βάσει του νεοψηφισθέντος νόμου, θα είναι και η τελευταία τους (σ.σ. δεν επιτρέπεται η επανεκλογή προέδρου που έχει διανύσει δύο θητείες, πλην των υφισταμένων, οι οποίοι μπορούν να επανεκλεγούν για μία ακόμη φορά), διεκδικούν από την ερχόμενη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου οι περισσότεροι νυν πρόεδροι των επιμελητηρίων.

Την ίδια στιγμή, στις επιμελητηριακές εκλογές, οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να διενεργηθούν έως τις 17 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να επιλέξουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν θεσμικά για τα επόμενα 4 χρόνια, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολα για την επιχειρηματική κοινότητα.

Στην επόμενη 59μελή Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (σ.σ. τόσα είναι τα εμποροβιομηχανικά, επαγγελματικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια της χώρας), με βεβαιότητα από πλευράς «κεντρικών» επιμελητηρίων θα συμμετέχουν ο νυν πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης, καθώς είναι επικεφαλής των μοναδικών συνδυασμών που κατέρχονται στις εκλογές.

Αντίθετα, πάλι με βεβαιότητα, στην επόμενη ΚΕΕ, δεν θα συμμετέχουν ο επί 19 έτη πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος και ο επί 16 έτη πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Μπενέτος. Αμφότεροι δεν είναι υποψήφιοι στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση, με τον πρώτο να δίνει τη σκυτάλη στον Ιωάννη Μασούτη και τον δεύτερο, στο επί χρόνια στέλεχος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Μαρκουλιδάκη.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή και αρκετών άλλων προέδρων, ωστόσο από τη στιγμή που οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στα επιμελητήριά τους είναι περισσότεροι από ένας, ουδείς μπορεί -και δεν επιτρέπεται- να προδιαγράψει και να γράψει περί μιας σίγουρης εκλογικής νίκη. Όσο και αν αυτή, ανεπισήμως, μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Μπροστά στις προκλήσεις

Η πρόσφατη ψήφιση του νέου πλαισίου για την επιμελητηριακή νομοθεσία είναι βέβαιο ότι θέτει μεγάλες προκλήσεις για τον θεσμό, ο οποίος καλείται να αναβαθμίσει τον ρόλο του στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας. Πλέον, τα επιμελητήρια σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση αλλά και τους φορείς καλούνται να τεθούν στην αιχμή του δόρατος της επιχειρηματικής και οικονομικής ανάκαμψης.

Οικονομικά αυτόνομα και με διευρυμένες αρμοδιότητες, τα επιμελητήρια καλούνται να αποτελέσουν στο εξής ολοκληρωμένα κέντρα επιχειρηματικής πληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν στη σύσταση των «Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων» (ΚΥΠΕΧ), αποστολή των οποίων θα είναι η παροχή διοικητικών πληροφοριών και η υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, καθώς και των ατομικών επιχειρήσεων, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης.

Η μεγαλύτερη ωστόσο πρόκληση είναι η διαμόρφωση των όρων για τη μελλοντική τους συγχώνευση. Αν και απαλείφθηκε από το τελευταίο νομοθέτημα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μελλοντική μετατροπή των επιμελητηρίων, σε Περιφερειακά. Η προεργασία θα ξεκινήσει από την τρέχουσα θητεία, καθώς βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου, θα συσταθούν και περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια, τα οποία πέραν των άλλων συνεργιών που θα κληθούν να προωθήσουν, θα αποτελέσουν και την «πρόβα» για τη μετατροπή τους σε «Καλλικρατικά».

Οι εκλογικές αναμετρήσεις

Το ΕΒΕΑ

Με... αντίπαλο το ποσοστό συμμετοχής, κατεβαίνει στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν πρόεδρος και επικεφαλής του μοναδικού συνδυασμού «Επιχειρηματική Ανάπτυξη». Οι εκλογές στο ΕΒΕΑ θα διεξαχθούν στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Το ΕΕΑ

Μόλις... οκτώ συνδυασμοί κατέρχονται στις εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Και λέμε «μόλις 8», διότι στις προηγούμενες είχαν κατέβει 13.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου και την ψήφο του επαγγελματιών διεκδικούν οι εξής συνδυασμοί:

- «Το Επιμελητήριο μας», με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου

- «Ανανεωτική Κίνηση Επαγγελματιών», με επικεφαλής τον Νικόλαο Λεβετσοβίτη

- «Επαγγελματική Ανάπτυξη», με επικεφαλής τον Ιωάννη Ρεκλείτη

- «Ανοικτό Επιμελητήριο», με επικεφαλής τον Ιωάννη Βαφειαδάκη

- «Ένωση Επιμελητηρίου», με επικεφαλής τον Γεώργιο Ζηκόπουλο

- «Ασφαλιστική Συνεργασία», με επικεφαλής τον Κλήμη Δημαρχιάδη

- « Σ.Ε.Π. Σίγουρη Επαγγελματική Προοπτική», με επικεφαλής τον Βασίλειο Καρναχωρίτη

- «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συνεργασία», με επικεφαλής τον Αναστάσιο Καυκαλέτο

ΒΕΑ

Στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας. Οι δύο συνδυασμοί που παίρνουν μέρος στις εκλογές είναι η «Βιοτεχνική Ανάπτυξη - Συνεργασία», με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του επιμελητηρίου Παύλο Ραβάνη και η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση», με επικεφαλής τον Γεώργιο Σιγάλα.

ΕΒΕΠ

Η συμμετοχή θα είναι ο αντίπαλος και της «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Πειραιά», του μοναδικού συνδυασμού που κατεβαίνει στο Εμπορικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη. Στο ΕΒΕΠ, οι εκλογές αρχίζουν την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.

ΕΕΠ

Συνέχεια στην επιτυχία της «Επαγγελματικής Συνεργασίας» καλείται να δώσει στις εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της παράταξης από τον επί 16 χρόνια πρόεδρο Γιώργο Μπενέτο, ο κ. Μαρκουλιδάκης στις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα «αντιμετωπίσει» τους εξής συνδυασμούς: την «Ανεξάρτητη Κίνηση Επαγγελματιών» με επικεφαλής τον Λεωνίδα Μίχα και τη «Δυναμική Κίνηση Επαγγελματιών» με επικεφαλής τον Ιωάννη Βουτσινά.

ΒΕΠ

Την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά. Οι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των εκλογέων είναι το «Ανεξάρτητο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά» με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Ανδριανό Μιχάλαρο και το «Βιοτεχνόραμα», με επικεφαλής τον Γεώργιο Κωνσταντόπουλο.

ΕΒΕΘ

Ο Ιωάννης Μασούτης του Διαμαντή είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο» στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Όπως προαναφέρθηκε, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 4 και 5 Δεκεμβρίου δεν είναι υποψήφιος ο από το 1998 πρόεδρος Δημήτρης Μπακατσέλος, ο οποίος με ανοικτή επιστολή προς τα μέλη του επιμελητηρίου, τους ζητεί να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές.

Ο έτερος συνδυασμός είναι η «Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης Επιμελητηρίου», με επικεφαλής τον Γεώργιο Καλανδρέα.

ΒΕΘ

Πέντε συνδυασμοί κατεβαίνουν στις εκλογές του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης  στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου. Πέρα από τη «Βιοτεχνική Συμμαχία», επικεφαλής της οποίας είναι ο νυν πρόεδρος του επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος, συμμετέχουν οι εξής:

- «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Βιοτεχνών Θεσσαλονίκης», με επικεφαλής τον Πασχάλη Κυριάκου

- «Βιοτεχνική Αλληλεγγύη», με επικεφαλής τον Παύλο Κολοβό

- «Βιοτεχνική Συνεργασία», με επικεφαλής τον Αθανάσιο Νικολόπουλο

- «Ένωση Βιοτεχνών Νέοι Ορίζοντες», με επικεφαλής τον Ιωάννη Φωτιάδη

ΕΕΘ

Τρεις είναι οι συνδυασμοί που κατέρχονται στις εκλογές του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθούν στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου. Εκτός από τον συνδυασμό «Ισχυρό Επιμελητήριο», με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Μιχάλη Ζορπίδη, συμμετέχουν:

- «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Βιοτεχνών Θεσσαλονίκης», με επικεφαλής την Ευδοξία Γιαβανίδου

- «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών», με επικεφαλής τον Χρήστο Νικολόπουλο.

Πλην της αναλυτικής καταγραφής που έγινε για τα εννέα παραπάνω επιμελητήρια, εκλογές φυσικά θα γίνουν και στα υπόλοιπα 50 εμποροβιομηχανικά, επαγγελματικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια της χώρας, με την πλειονότητα των νυν προέδρων τους να διεκδικούν την επανεκλογή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v