Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Πρώτα το χρέος και μετά η δική μας αξιολόγηση

Σε ρόλο «παρατηρητή» παραμένει το Ταμείο μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα του χρέους ξεκαθαρίζει ο Τζ. Ράις. Οι συζητήσεις διεξάγονται και μπορούν να καταλήξουν εκτίμησε. Το σχόλιο για τις γερμανικές εκλογές και την κυβέρνηση.

ΔΝΤ: Πρώτα το χρέος και μετά η δική μας αξιολόγηση

Σε συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, «το συντομότερο δυνατό» παρά την ασάφεια που δημιουργεί το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, ελπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφασιστεί από το συμβούλιο, η ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε αναμονή.

Έως τότε, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συντάξει καμία αξιολόγηση δεδομένου ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το δικό του πρόγραμμα, αλλά μόνο το τρίτο πρόγραμμα του ESM την υλοποίηση του οποίου παρακολουθεί το κλιμάκιο των εκπροσώπων του Ταμείου με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις στην καθιερωμένη ενημέρωση στην Ουάσινγκτον, είπε σήμερα ότι η αποστολή του ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά «εμείς δεν συντάσσουμε review δεδομένου ότι το πρόγραμμά μας δεν είναι ακόμα ενεργό». Πρόσθεσε ότι «το προσωπικό εξετάζει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα υπάρξουν στη συνέχεια αναφορές» αλλά ξεκαθάρισε ότι αξιολόγηση με την κλασική έννοια προβλέπεται μόνο μετά την ενεργοποίηση του Stand By Arrangement, υπό την προϋπόθεση συμφωνίας για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών στη χώρα, προκαλεί ανησυχία για πιθανές καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ράις σημείωσε χωρίς να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία ότι «οι αποφάσεις για το χρέος μπορούν να ληφθούν» ενώ λίγο αργότερα σημείωσε πως εκλογές υπάρχουν σε πολλές χώρες σε συγκεκριμένο χρόνο όμως «εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της συμφωνίας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις». Ανέφερε παράλληλα ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος αλλά δεν έχουν επιλυθεί όλες οι διαφορές, «βλέπουμε πρόοδο, οι συζητήσεις συνεχίζονται, δεν βάζουμε συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά ελπίζουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναφορικά με το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των αδιάθετων κεφαλαίων από το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ για εξόφληση ακριβότερου χρέους από την Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις σημείωσε ότι «δεν είναι μια καινούργια ιδέα, έχει τεθεί στο τραπέζι από το Eurogroup, θα μπορούσε να βοηθήσει δεδομένου ότι μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, καλωσορίζουμε τέτοιου είδους μέτρα, αλλά πρέπει να περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v