Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση τα οικογενειακά επιδόματα

Δεν προέκυψε τελική συμφωνία στην πολύωρη συνάντηση. Προστίθενται 160 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η κλιμάκωση του επιδόματος. Εκλεισε το ασφαλιστικό.

«Αγκάθι» στη διαπραγμάτευση τα οικογενειακά επιδόματα

Σε ένα από τα λίγα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται το θέμα της αναδιάρθρωσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου το Σάββατο.

Μετά την πολύωρη πρωινή συνάντηση των επικεφαλής των πιστωτών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, συμφωνήθηκε ότι 160 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την επισκόπηση δαπανών θα προστεθεί στον προϋπολογισμό για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά κύριο λόγο του πρώτου και δεύτερου παιδιού, ώστε από 650 εκατ. ευρώ φέτος να διατεθούν το 2018 συνολικά 810 εκατ. ευρώ.

Μένει όμως να συμφωνηθεί ακόμα το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει το πρώτο παιδί ώστε να ακολουθήσει η κλιμάκωση, καθώς στη νέα αρχιτεκτονική προβλέπεται ένα επίδομα για όλους, το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των τέκνων και εισοδηματικά κριτήρια.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των συντάξεων και των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ώστε στο πλαίσιο του προγράμματος για τα ληξιπρόθεσμα να έχει εκκαθαριστεί η λίστα έως τις 30.6.2018.

Σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο, έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90% και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι το εργασιακό και δη η αλλαγή στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία έχει «κλειδώσει» από την πρώτη ημέρα των συναντήσεων, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για οφειλέτες που εξαιρούνται από τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v