Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λευκός καπνός για το Staff Level Agreement

Κυβέρνηση-κουαρτέτο τα βρήκαν σε όλα τα θέματα εκτός του ΦΠΑ στα νησιά. Ερχονται μπροστά οι εργαζόμενοι για έξι μισθούς σε περιπτώσεις πτωχεύσεων. Μπαράζ νομοθετημάτων για τα προαπαιτούμενα. Για «ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης» που στέλνεται στους επενδυτές μιλά ο Μοσκοβισί.

Λευκός καπνός για το Staff Level Agreement

«Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοινώνοντας τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.

Τη συμφωνία γνωστοποίησαν με ανακοίνωση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί: «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφτασαν σε συμφωνία Staff Level Agreement με τις ελληνικές αρχές για ένα πακέτο πολιτικής που στηρίζει το πρόγραμμα του ESM. Αυτό θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τα prior actions που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για «εξαιρετικά νέα» που στέλνουν ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές, ενώ τις εξελίξεις χαιρέτησε και ο Βλ. Ντομπρόβσκις.




Η συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών καλύπτει όλα τα ανοικτά μέτωπα, με εξαίρεση αυτό του ΦΠΑ στα νησιά, αν και σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών έχει συμφωνηθεί ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2018 και η τελική έκβαση αναφορικά με το αίτημα της αναστολής της αύξησης των συντελεστών σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα είναι γνωστή πριν την καταληκτική ημερομηνία.

Στα κέρδη της συμφωνίας ο κος Τσακαλώτος ενέταξε την αλλαγή της κατάταξης των εργαζομένων στη λίστα των πιστωτών σε περιπτώσεις πτώχευσης με συντελεστή 2,75 επί του κατώτατου μισθού για έξι μήνες σε περιπτώσεις, ενώ θα ακολουθούν τράπεζες και Δημόσιο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση των εκκρεμών προαπαιτούμενων μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων στη Βουλή το επόμενο διάστημα και όπως εξήγησε ο Ευ. Τσακαλώτος θα υπάρξουν νομοσχέδια πριν τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά τις γιορτές. Σε κάθε περίπτωση έως τις 22 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup, οπότε η κυβέρνηση προσδοκά να έχει κλείσει η γ’ αξιολόγηση.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα. Στόχος είναι η τέταρτη αξιολόγηση να έχει κλείσει στο διάστημα Μαίου – Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v