Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιστέρης: Δεν υπάρχει επενδυτικό σοκ χωρίς ελληνικές επιχειρήσεις

Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν τις καταθέσεις στο εξωτερικό και τα δάνεια στην Ελλάδα, τονίζει ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα. Προϋποθέσεις ανάκαμψης των επενδύσεων η δραστική μείωση της συνολικής φορολογίας και η πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση.

Περιστέρης: Δεν υπάρχει επενδυτικό σοκ χωρίς ελληνικές επιχειρήσεις

Το φαινόμενο να έχουν κάποιοι τις καταθέσεις στο εξωτερικό και δάνεια στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει, τονίζει ο επικεφαλής του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Σημειώνει πως «πάντα πίστευα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές, όταν δεχόμασταν πλήθος εισηγήσεων και πιέσεων από μετόχους και αναλυτές, συνεχίσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και να στηρίζουμε πολλαπλά την ελληνική οικονομία, ενώ ποτέ δεν εξετάσαμε την πιθανότητα να αλλάξουμε έδρα ή να μεταφέρουμε τα διαθέσιμά μας στο εξωτερικό κρατώντας τα δάνεια στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις δεν είναι άψυχοι, ουδέτεροι τεχνοκρατικοί μηχανισμοί. Εχουν τη δική τους ταυτότητα, κουλτούρα και πατρίδα».

Ωστόσο συνεχίζει «αν θέλουμε να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα της ανεργίας».

Όπως δηλώνει ο Γ. Περιστέρης «το επενδυτικό σοκ που έχουμε ανάγκη, χωρίς ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να γίνει πράξη. Πρέπει να τελειώσουμε με την ξενολαγνεία. Προφανώς έχουμε ανάγκη από ξένες επενδύσεις. Κανείς δεν το αμφισβητεί. Όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι που θα δώσουν πρώτες το «παρών», αρκεί να αντιμετωπίζονται με ίδιους όρους με τους ξένους. Προϋποθέσεις ανάκαμψης των επενδύσεων είναι η δραστική μείωση της συνολικής φορολογίας και η πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι φόροι επί των κερδών αλλά το πλήθος άλλων «αφανών» φόρων, τελών και χρεώσεων που εκτοξεύουν τη συνολική επιβάρυνση».

Αναφορικά με τους τομείς που υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα τονίζει ότι «καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επενδύσεις στις υποδομές. Ιδιαίτερα τις μεταφορικές και τις ενεργειακές που έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Οι πρώτες είναι αυτονόητα αναγκαίες για τον τουρισμό και το διακομιστικό εμπόριο, ενώ οι ενεργειακές επενδύσεις –και ιδίως αυτές στις ΑΠΕ- μπορούν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και να μετατρέψουν την παραγωγή ενέργειας από ελλειμματική σε πλεονασματική».

Ο Γ. Περιστέρης προαναγγέλλει έναρξη σημαντικών έργων υποδομών στην Ελλάδα προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα, λόγω γεωμορφολογίας (βουνά και νερά) μπορεί να γίνει η «μπαταρία του Νότου» και να αξιοποιήσει την παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας που προχωρά ακάθεκτη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v