Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς θα πέσουν κατά 31 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια

Μικρές οι μεταβολές ως προς τους απόλυτους στόχους, κατά την πρόσφατη επικαιροποίηση των πλάνων. Σημαντικές, όμως, αλλαγές στο μείγμα των δράσεων. Πάνω από το 60% της μείωσης θα έρθει από πωλήσεις δανείων και εκποιήσεις ενεχύρων. Οι αναλυτικοί στόχοι.

Τράπεζες: Πώς θα πέσουν κατά 31 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια

Κατά τουλάχιστον 31,3 δισ. ευρώ καλούνται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, στην επόμενη διετία (2018-19), οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες, με βάση τα -επικαιροποιημένα- πλάνα που υπέβαλαν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Η διαδικασία επικαιροποίησης ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τις διοικήσεις των τραπεζών να δημοσιοποιούν κάποια από τα στοιχεία τους, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Εθνική και Πειραιώς κράτησαν αμετάβλητα τα πλάνα ως προς τις δεσμεύσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs), ενώ Eurobank και Alpha ανέβασαν τον πήχη λίγο υψηλότερα.

Όλες τους προχώρησαν, όμως, σε σημαντικές αλλαγές στο μείγμα των δράσεων για την επίτευξη του στόχου, αυξάνοντας τις εισπράξεις από πωλήσεις δανείων και δευτερευόντως από ρευστοποιήσεις ενεχύρων. Οι πωλήσεις θα αφορούν κυρίως σε προβληματικά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Πλέον πάνω από το 60% της επιδιωκόμενης μείωσης θα έρθει από πωλήσεις και εκποιήσεις, εξέλιξη που καθιστά την εγχώρια αγορά πόλο προσέγγισης για τα κάθε λογής funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα επικαιροποιημένα πλάνα όλων των τραπεζών (συμπεριλαμβάνονται Αττικής και συνεταιριστικές) προβλέπουν πωλήσεις 11,6 δισ. (σ.σ. από 6,9 δισ.) για την περίοδο Ιουνίου 2017- Δεκεμβρίου 2019 και εκποιήσεις καλύψεων ύψους 10,6 δισ. 

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων θα συνυπολογιστούν κατά τη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP), η οποία θα ακολουθήσει το stress test.

Η Εθνική δεσμεύεται να μειώσει τα NPEs τουλάχιστον στα 13,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Φέτος, ο στόχος προβλέπει να υποχωρήσουν στα 18 δισ. ευρώ και έχει ήδη επιτευχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου. Η υπεραπόδοση, που διατηρεί η τράπεζα, δεν ενσωματώθηκε στους στόχους κατά την επικαιροποίηση των πλάνων.

Για το 2018, ο στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα επιτευχθεί κατά τουλάχιστον 60% μέσω των πωλήσεων.

Η Εθνική θα βγάλει προς πώληση, εντός του α' τριμήνου της επόμενης χρονιάς, χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr.

Εξ αυτών κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ δεν έχουν διαγραφεί λογιστικά και επομένως ενδεχόμενη πώλησή τους θα μειώσει ισόποσα τα NPEs.

Αργότερα μέσα στη χρονιά, θα βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις, για το οποίο η διοίκηση της τράπεζας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Η Eurobank επικαιροποίησε το πλάνο, ενσωματώνοντας στους στόχους της διετίας 2018-19 την υπεραπόδοση που έχει ήδη πετύχει. Ειδικότερα, η τράπεζα, μετά την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, αναμένεται να ρίξει τα NPEs στα 18,4 δισ. ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για υψηλότερη επίδοση από τον αρχικό στόχο, κατά 400 εκατ. ευρώ.

Για την επόμενη χρονιά (2018), η Eurobank δεσμεύεται να μειώσει τα NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος προέβλεπε 16,1 δισ. και στο τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 12,1 δισ. (σ.σ. ο αρχικός στόχος προέβλεπε 12,5 δισ.).

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 2,8 δισ. ευρώ, το 2018, θα επιδιωχθεί κυρίως μέσω πωλήσεων και εκποιήσεων και δευτερευόντως από ρυθμίσεις και λογιστικές διαγραφές δανείων.  

Η τράπεζα προανήγγειλε ότι θα βγάλει προς πώληση, μέσα στην επόμενη χρονιά, νέο χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, χωρίς εξασφαλίσεις, διευκρινίζοντας ότι θα αφορά σε καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και πιθανώς να περιέχει και κάποια δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το ύψος του προς πώληση χαρτοφυλακίου θα ξεπεράσει, σύμφωνα με αναλυτές, τα 600 εκατ. ευρώ καθώς η τράπεζα ανέφερε ότι θα είναι ίδιας ή μεγαλύτερης αξίας από την αντίστοιχη φετινή πώληση.

Η Alpha έθεσε ως επικαιροποιημένο στόχο να κλείσει τη φετινή χρονιά, με τα NPEs να υποχωρούν στα 25,1 δισ. ευρώ, επίπεδα χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο κατά 0,9 δισ. Για να το πετύχει, θα πρέπει στο τρέχον τέταρτο τρίμηνο να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 1,7 δισ. ευρώ!

Με βάση το πλάνο, η μείωση θα έρθει από την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (project Venus), ονομαστικής αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 1 δισ. παραμένουν στον ισολογισμό. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης 2017, ώστε η πώληση να εγγραφεί στο δ' τρίμηνο της φετινής χρονιάς.  

Πέραν της πώλησης του παραπάνω χαρτοφυλακίου, τα NPEs θα μειωθούν από ρυθμίσεις και λογιστικές διαγραφές. Τέλος, η Alpha, όπως και οι Eurobank και Εθνική θα δουν τα NPEs τους να μειώνονται φέτος, από την πώληση των δανείων τους στη Euromedica.

Για το 2018, η Alpha έθεσε ως επικαιροποιημένο στόχο την υποχώρηση των NPEs στα 21,4 δισ. ενώ στο τέλος του 2019 προβλέπεται να πέσουν στα 16,8 δισ. ευρώ, 700 εκατομμύρια χαμηλότερα από τον αρχικό στόχο (17,5 δισ.). Η μείωσή τους κατά 8,3 δισ. ευρώ θα επέλθει κυρίως μέσω πωλήσεων και εκποιήσεων και δευτερευόντως από ρυθμίσεις.  

Τέλος, η Πειραιώς διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο μείωσης των NPEs κατά 12,4 δισ. ευρώ στη διετία 2018-19 (να υποχωρήσουν από 32,7 δισ. σε 20,3 δισ. ευρώ), άλλαξε, όμως, όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες το μείγμα των δράσεων, διπλασιάζοντας σχεδόν τις αναμενόμενες εισπράξεις από πωλήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το 2018 αναμένονται εισπράξεις από πωλήσεις 3,7 δισ. (σ.σ. ο αρχικός στόχος προέβλεπε 2 δισ. ευρώ), ενώ τα έσοδα από εκποιήσεις θα ανέλθουν σε 0,8 με 0,9 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v