Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για το market test στις λιγνιτικές μονάδες

Πιθανόν κι εντός της ημέρας να δημοσιεύσει η DG COMP την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Μελίτη και Μεγαλόπολη. Τριάντα ημέρες θα είναι η προθεσμία υποβολής προτάσεων. Τα εμπόδια, οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι και η διαδικασία.

Αντίστροφη μέτρηση για το market test στις λιγνιτικές μονάδες

Αντίστροφη μέτρηση από σήμερα για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς δεν αποκλείεται ίσως κι εντός της ημέρας η DG COMP να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (market test).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θα περιγράφει τις μονάδες που πρόκειται να βγουν στον διαγωνισμό και σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει εντός 30 ημερών να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Ως γνωστόν πρόκειται για την πρώτη της Μελίτης και την άδεια κατασκευής της δεύτερης, στο ίδιο συγκρότημα, αλλά και για τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης.

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της μαραθώνιας διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία επίσημα θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Πληροφορίες θέλουν, σε περίπτωση που το market test αποτύχει να επαναληφθεί, ενώ οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής δεν φαίνεται να μιλούν για θέμα υδροηλεκτρικών σταθμών, στην περίπτωση που δεν... περπατήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους λιγνιτικούς σταθμούς.

Όπως και να 'χει, το στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδυτών. Και για την ώρα, οι εγχώριοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μπουν στην κούρσα της διεκδίκησης, εκτός κι αν οι όροι είναι δελεαστικοί. Επίσης ούτε μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες έχουν δηλώσει δημόσια ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες.

Ορισμένα από τα κορυφαία ζητήματα είναι το κόστος παραγωγής ρεύματος, με δεδομένο ότι ο λιγνίτης θα επιβαρυνθεί κι άλλο με αυξήσεις στα δικαιώματα ρύπων -μετά την τελευταία αναθεώρηση, οι εκτιμήσεις θέλουν οι τιμές να φτάνουν τα 20 με 30 ευρώ ανά τόνο από 5 με 7 σήμερα. Επίσης θέμα υπάρχει και με τον αριθμό των εργαζόμενων που θα πρέπει να παραμείνουν (1.100 στη Μεγαλόπολη και 300 στη Μελίτη) και κυρίως με τις εργασιακές σχέσεις.

Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι και η διάρκεια ζωής... των κοιτασμάτων λιγνίτη. Για παράδειγμα εκείνο που εφοδιάζει τη Μεγαλόπολη 3 λέγεται ότι είναι αρκετό μέχρι το 2025-2026, σε αντίθεση με το αντίστοιχο της τέταρτης μονάδας, το οποίο έχει απόθεμα μέχρι και 12 χρόνια.

Οι όποιες νομοθετικές διατάξεις απαιτηθούν για την απόσχιση των προς πώληση μονάδων από τη ΔEH θα έλθουν μετά το νέο έτος, ενώ ταυτόχρονα και η Δημόσια Επιχείρηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την αποτίμηση και τη διενέργεια του διαγωνισμού τον Ιούνιο.

Κατά τ' άλλα, η ΓΕΝΟΠ και τοπικές κοινωνίες ξεκινούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απέναντι στην πώληση των τεσσάρων μονάδων. Σήμερα διοργανώνεται συλλαλητήριο στη Φλώρινα και στις 6 του μηνός στη Μεγαλόπολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v