Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Αυξήθηκαν σημαντικά οι πιθανότητες «clean exit»

Η ελάφρυνση χρέους και το ΔΝΤ εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα, αλλά μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας για Staff Level Agreement, η εικόνα βελτιώνεται.

Citi: Αυξήθηκαν σημαντικά οι πιθανότητες «clean exit»

Όπως περιμέναμε, η τρίτη αξιολόγηση αποδείχτηκε μια από τις πιο «άνετες» στα 7,5 χρόνια των ελληνικών προγραμμάτων, σχολιάζει ο οίκος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το τέλος της εποχής των διασώσεων μπορεί να είναι μια πραγματικότητα τώρα και είναι στο συμφέρον όλων των πλευρών να εργαστούν για μια «καθαρή έξοδο» (clean exit).

Η ελάφρυνση χρέους αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο εμπόδιο του 2018 πριν το τέλος του προγράμματος, αλλά επαρκή κεφάλαια είναι ακόμα διαθέσιμα από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ (μόνο 40,2 δισ. έχουν διατεθεί έως σήμερα), προσφέροντας έτσι «χώρο» για κάποια ελάφρυνση χρέους.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ, σχολιάζει η Citi, την οποία διακαώς ήθελε η Γερμανία από την αρχή του προγράμματος, αντιπροσωπεύει ένα ακόμα σημείο «εμπλοκής». Ωστόσο μπορεί να μη συμβεί ποτέ και το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί.

Αν και σημαντικές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα χρέους εξακολουθούν να υπάρχουν, αναγνωρίζουμε, λέει ο οίκος, ότι οι πιθανότητες για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα έχουν αυξηθεί σημαντικά, καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v