Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Όχι στην υπερ-ρύθμιση της Ευρώπης» από τράπεζες, ΑΧΕ και ασφαλιστικές

Στελέχη της αγοράς προειδοποιούν πως οι θεσμικές αλλαγές όχι μόνο ευνοούν τις μεγάλες εταιρείες σε βάρος των μικρών, αλλά επιπλέον υπονομεύουν και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Καμπανάκι και από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών.

«Όχι στην υπερ-ρύθμιση της Ευρώπης» από τράπεζες, ΑΧΕ και ασφαλιστικές

Αίσθηση προκαλεί το περιεχόμενο της συνέντευξης του Κύπριου υπουργού Οικονομικών (στην ιστοσελίδα Stockwatch), με τίτλο «Να αποφεύγουν τις υπερβολές οι επόπτες των τραπεζών», καθώς ο κ. Χάρης Γεωργιάδης θέτει για πρώτη φορά ανοιχτά τις παρενέργειες του καθεστώτος υπερ-ρύθμισης, που τείνει να δημιουργηθεί στον χρηματοοικονομικό τομέα της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη το τι συμβαίνει και εκτός Ευρώπης και να διασφαλίζουμε ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν θα χάσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι του αμερικανικού και ασιατικού χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω ενός υπερβολικά αυστηρού εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου».

Και μπορεί οι Έλληνες πολιτικοί και τραπεζίτες να μην έχουν μέχρι τώρα εκφραστεί δημόσια πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο την έντονη δυσφορία τους για το περιβάλλον υπερ-ρύθμισης που υιοθετείται στην Ευρώπη έχουν εκφράσει πολλοί παράγοντες από την εγχώρια αγορά ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των χρηματιστηριακών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων.

«Απορώ ποιοι και με ποια κριτήρια αποφασίζουν στην Ευρώπη, ή αλλιώς ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο» αναρωτιέται γνωστό στέλεχος της χρηματιστηριακής αγοράς, αναφερόμενος στη Mifid II, συμπληρώνοντας πως -όπως του διαμηνύθηκε- η ευρωπαϊκή ένωση των χρηματιστηρίων δεν συμφώνησε με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης Οδηγίας.

«Η Mifid II θεωρεί εκ προοιμίου τον επενδυτή ως ένα βλάκα που δεν ξέρει τι του γίνεται και εισάγει πλήθος νέων γραφειοκρατικών και δαπανηρών διαδικασιών, οι οποίες πλήττουν τις μικρότερες κυρίως εταιρείες (στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ελληνικές) ενώ παράλληλα αποτρέπουν τις πωλήσεις. Σε ό,τι δε αφορά την προστασία του Ευρωπαίου επενδυτή, πολλή φασαρία για το τίποτα. Ήταν που ήταν αφιλόξενο το ευρωπαϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση διεθνών επενδυτικών δραστηριοτήτων, τώρα θα επιδεινωθεί περαιτέρω. Και μετά απορούμε γιατί τα funds αποφεύγουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκαθίστανται στα Cayman Islands ή σε άλλους διεθνείς προορισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας.

Προβληματισμός για το καθεστώς υπερ-ρύθμισης έχει εκφραστεί έντονα και από τον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πριν καλά καλά οι εταιρείες προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του Solvency II (ήδη έχουν εκφραστεί έντονες διαμαρτυρίες και αιτήματα τροποποιήσεων σε ευρωπαϊκή βάση), ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει νέο μπαράζ θεσμικών αλλαγών που προέρχονται από τις «Βρυξέλλες», όπως για παράδειγμα η Οδηγία IDD (για τους διαμεσολαβούντες), τα PRIIPS (πωλήσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων σε πελάτες λιανικής) και φυσικά ο Κανονισμός για την τήρηση των «προσωπικών δεδομένων», ο οποίος προβλέπει πρόστιμα έως και είκοσι εκατομμύρια ευρώ!

«Ο ασφαλιστικός κλάδος αυτή την περίοδο πλήττεται από το διεθνές περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων και πέραν αυτού καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένα κόστη και πολύ μεγάλη πρόσθετη γραφειοκρατία εξαιτίας των νέων θεσμικών αλλαγών. Πέραν όμως του κόστους και του χρόνου, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και το ασαφέστατο περιβάλλον που τείνει να δημιουργηθεί. Γενικότερα, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να είναι ευέλικτες, προκειμένου να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Αντίθετα, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιβραδύνει τις κινήσεις μας και θα τις καταστήσει περισσότερο δαπανηρές. Είναι προφανές ότι όλα αυτά υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του ασφαλιστικού κλάδου στην Ευρώπη, χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον πελάτη» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστό στέλεχος του κλάδου.

Ειδικότερα για τα PRIIPS, ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής κ. Χριστόφορος Σαρδελής έχει αναφέρει καυστικά πως «ο πωλητής θα πρέπει να διαθέτει… διδακτορικό δίπλωμα και ο πελάτης Μaster, αν θέλει να κατανοήσει τους όρους που υπογράφει, ενώ μετά οι εταιρείες θα κινδυνεύουν με πρόστιμα»!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v